Sjeverna Koreja ponovo prijeti

Sjeverna Koreja zaprijetila je danas da će se "na svoj način" suprotstaviti Sjedinjenim Američkim Državama ukoliko američka vojska održi zajedničke vježbe sa Južnom Korejom, upozorivši da bi takve vježbe naškodile naporima u cilju pomirenja na Korejskom poluostrvu.

Svijet 03.03.2018 | 14:41
Sjeverna Koreja ponovo prijeti
"Ako SAD održe zajedničke vojne vježbe dok i dalje zadržavaju sankcije protiv DNR Koreje, DNR Koreja će se suprotstaviti SAD sopstvenim načinom protivdelovanja, a SAD će morati da preuzmu svu odgovornost za posljedice koje će uslijediti", objavila je zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA.

Sjevernokorejska agencija je optužila Vašington za pokušaj "nadvijanja crnih oblaka rata nad Korejskim poluostrvom" i ometanja ublažavanja napetosti između dvije Koreje.

SAD će početi zajedničke vježbe s južnokorejskom vojskom početkom aprila, rekao je ranije ove nedjelje savjetnik predsjednika Južne Koreje za bezbjednost, prenijela je agencija Johnap.

Riječ je o posljednjim u nizu vojnih vežbi koje Pjongjang redovno opisuje kao prijetnju, navodi Rojters.

SAD su 23. februara saopštile da uvode najnoviji paket sankcija kako bi na Sjevernu Koreju izvršile pritisak da odustanu od svojih nuklearnih i raketnih programa, a američki predsjednik Donald Tramp upozorio je na "fazu dva" koja bi, kako je rekao, mogla biti "veoma nesrećna po svijet" ako ti koraci ne budu imali efekta.

Južna Koreja planira da pošalje specijalnog izaslanika u Sjevernu Koreju kao odgovor na poziv sjevernokorejskog lidera Kim Džong-una, rekao je južnokorejski predsjednik Mun Džae-in Trampu u telefonskom razgovoru u četvrtak.

Inače, Zimske olimpijske igre u Pjongčangu prošlog mjeseca dale su podstrek nedavnom zbližavanju dvije Koreje nakon naglog uspona tenzija zbog sjevernokorejskog raketnog programa.

Izvor: Tanjug

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Veteran

03.03.2018 17:00

Udri bucko bog te blagoslovio

ODGOVORITE
Name

Zr

03.03.2018 21:13

E da je ovoj nasoj budali taj raketni program.

ODGOVORITE
Name

Arm

04.03.2018 08:10

Kakav bucko,ako ga ameri opale,neće znati ni gdje mu je dupe ni glava.