Novalić poručio: Neko kreira haos

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić poručio je sinoć da je Vlada koju predvodi sklona kompromisu, ali da će “ako se ne sklone predstavnici boračkih organizacija, pozvati organe reda da građanima omoguće slobodno kretanje”.

Bosna i Hercegovina 01.03.2018 | 07:54
Novalić poručio: Neko kreira haos
Novalić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da “neko kreira haos”.

“Ostajemo opredijeljeni da u saradnji s boračkim organizacijama, koje su zakonite, nastavimo raditi na tom cilju. FBiH gotovo 650 miliona KM na svim nivoima vlasti godišnje troši za popravljanje stanja u ovoj značajnoj populaciji. Nakon 11 milijardi do sada potrošenih na sređivanje prilika, moram saopštiti da FBiH u finansijskom smislu ne može više. Neko ko je zamislio ove proteste je postavio tako visoko zahtjeve da ih FBiH ne može izvršiti”, istakao je Novalić.

On je rekao da je u tome suština stvari i da neko kreira rješenja na ulici i haos na koji se ne može dati rješenje, prenosi N1.

“Pozivamo predstavnike onih koji protestuju, koji nisu ni organizovani. Na naše pozive nema odgovora. Ali mi prihvatamo da su tu i da problem postoji. Cijeli dan pozivamo na pregovore, i noćas ih pozivamo”, rekao je Novalić.

Prema njegovom mišljenju, situacija se može riješiti samo pregovorima.

“Formula je napravljena da se ne može riješiti. I dalje stojimo na raspolaganju. Jedino se pregovorima može riješiti. Ne tvrdimo da u 650 miliona KM nema pogrešno usmjerenih sredstava. Ova grupa nam može pomoći da zajedno promijenimo te tokove i namjenu sredstava ako idu onima koji ih nisu zaslužili, ali ponavljam da FBiH ne može više”, naveo je premijer FBiH.

On je pozvao demobilasane borce da dođu na pregovare.

“Imamo mogućnosti kakve imamo, dalje ne možemo, ali ima prostora da se rješavaju problemi. Skloni smo kompromisnom radu. Ali ako se ne sklone, pozvaćemo organe reda da građanima FBiH omoguće slobodno kretanje i pristup fabrikama, bolnicama i gradovima. To se zaista neće moći tolerisati”, rekao je on.

Demobilisani borci na Vogošćanskoj petlji pale vatre i gume, dok su na Ivan sedlu put blokirali balvanom.

U FBiH jutros su počeli protesti demobilisanih boraca.

Izvor: Srna

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

m

01.03.2018 07:45

Medjede kako ti prolaze radnici u kuli I koliko im dajes platu?sta bude sa onima koji se bune?koliko si se nakro para proko ledja gradjana iz federacije?

ODGOVORITE
Name

Re

01.03.2018 08:06

Istraga ce pokazati da je u proteste umjesan Radoncic i njegova ekipa. Samo polako.

Name

RE: m

01.03.2018 08:16

Nema vlada veze sa firmama, bar ne direktno. Nije kod nas kao kod vas. Meni teba vremena da se uopšte sjetim ko mi je predsjednik, ili premijer. To što se štrajkuje, dobro je, jer eto, neki bi htjeli ali ne smiju, na primjer borci iz RS. Politika straha, ako budete štrajkovali, sigurno će se raspasti RS. Pa jbt, ako je toliko klimava, onda i treba da se raspadne, a pitanje za tebe.. zašto je klimava? Jesmo li opet mi iz FBiH krivi, ili tu ipak ima neke veze taj vaš Baja?

Name

Enes

01.03.2018 08:33

Ovo je Radoncicevo maslo , samo ce mu se o glavu razbiti kad tad. Kakav licemjer

Name

za re m

01.03.2018 08:35

Pa ako vam je presjednik dobar I posten sto protestujete?kako nema veze.sto nije dao radnicima 1000 km platu vec 450.sto se tice dodika.svi ovi to na njega laju su duplo gori.96 I 97 nije bio fodik pa su otvarali pumpe firme I ostalo .od cega alo je bio rat.ti koji laju su se debelo obogatili sad mogu pricat do mile volje

Name

In

01.03.2018 11:53

Kreira gladan narod

ODGOVORITE
Name

Krokac

01.03.2018 19:39

Premijeru dosta je prebacivanja lopte na druge svi ste vi isti.Stvorili ste takve razlike neko ima kolohoce neko nejma sta da jede.Al mislim sad na izborima sve vas promjeniti mladjeirealni je izabrati..

ODGOVORITE