MOK ukinuo suspenziju Rusiji!

Olimpijski komitet Rusije (ROC) saopštio je da mu je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) ukinuo supenziju i obnovio sva njegova prava u toj organizaciji.  Igre završene, Rusima ukinuta suspenzija! MOK je prošlog decembra privremeno diskvalifikovao Ruse zbog navodnog sistemskog dopinga. Po završetku ZOI ova odluka prestala je da važi.

Ostali sportovi 28.02.2018 | 19:15
MOK ukinuo suspenziju Rusiji!
Olimpijski komitet Rusije suspendovan je 5. decembra zbog sistemskog dopinga njegovih sportista na Igrama u Sočiju 2014. godine, ali je MOK, uz posebne kriterijume, dozvolio 168 sportista da učestvuju na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Oni su se takmičili pod olimpijskom zastavom i pod imenom "olimpijski sportisti iz Rusije", uz olimpijsku himnu.

Pre početka ceremonije zatvaranja Igara u Pjongčangu MOK je saopštio da će ukinuti suspenziju Rusiji ako njeni sportisti više ne budu kršili anti doping praila.

Predsednik Olimpijskog komiteta Rusije Aleksandar Žukov rekao je da je MOK jutros pismom obavestio ROC da je suspenzija ukinuta.

"Ruski olimpijski komitet je u potpunosti obnovio svoja prava. Zahvalan sam našim sportistima koji su mogli da učestvuju uprkos provokacijama. Hvala navijačima koji nisu prešli liniju, posle čega bismo bili kažnjeni. Današnja odluka MOK je veoma važna za nas. Mi smo punopravni član olimpijske porodice", rekao je Žukov, prenela je agencija TASS.

MOK još nije zvanično objavio odluku.

Ruski tim u Pjongčangu je osvojio 17 medalja, od čega dve zlatne.

Dvoje od 168 ruskih sportista u Pjongčangu bili su pozitivni na doping, takmičar u karlingu Aleksandar Krušelnicki, koji je vratio bronzanu medalju osvojenu u mešovitoj konkurenciji i Nadežda Sergeeva, koja se takmičila u bobu. Oboje su diskvalifikovani.

Igre su gotove, suspenzija ukinuta.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) obnovio je članstvo Olimpijskog komiteta Rusije u toj organizaciji posle nepuna tri meseca suspenzije koja je trajala tokom Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu.

MOK je 5. decembra privremeno diskvalifikovao Ruse zbog navodnog sistemskog dopinga, ali je njihovim sportistima dozvolio da učestvuju u Pjončangu pod olimpijskom zastavom i himnom.

"Ruski olimpijski komitet je u potpunosti obnovio svoja prava. Takva odluka je od velikog značaja za nas", rekao je prvi čovek Ruskog olimpijskog komiteta Aleksandar Žukov na nacionalnoj televiziji.

Ruski olimpijci na nedavno završenim ZOI u Pjončangu osvojili su dve zlatne, šest srebrnih i devet bronzanih medalja, a ostaće upamćeno da su hokejaši posle pobede u finalu nad Nemačkom (4:3) otpevali rusku himnu uprkos tome što se sa razglasa čula olimpijska.

Ipak, od četiri slučaja dopinga zabeležena tokom Igara dva su bila vezana za ruske sportiste.

Aleksandar Krušelnicki, ruski takmičar u karlingu, pao je na doping testu posle osvajanja bronzane olimpijske medalje u miksu sa suprugom Anastazijom Brizgalovom. On je bio pozitivan na zabranjenu supstancu meldonijum, a pošto je prihvatio kaznu, suspendovan je i morao je da vrati osvojeno odličje.

I njegova zemljakinja Nadežda Sergejevna, učesnica takmičenja u bobu dvosedu bila je pozitivna na lek trimetazidin, koji se nalazi na listi zabranjenih supstanci.

Očekivalo se da će MOK ukinuti suspenziju Rusima neposredno pred svečanu ceremoniju zatrvaranja Igara u Pjongčangu, ali se to ipak nije dogodilo, pa su oni Olimpijskim stadionom opet prodefilovali pod olimpijskim obeležjima.

"Dva doping slučaja su bila presudna u odluci o ukidanju suspenzije", naveo je neposredno pred ceremoniju zatvaranja ZOI Tomas Bah, predsednik MOK.

On je, međutim, dodao da ta dva slučaja "nisu nagoveštaj sistemskog dopinga", već "slučajevi nemara" i već tada nagovestio da bi Rusija vrlo brzo mogla da obnovi članstvo u MOK, ako se potvrdi da osim dvoje takmičara, nijedan više ne bude pozitivan na zabranjene supstance.

Samo tri dana nakon zvaničnog zatvaranja ZOI u Pjongčangu suspenzija je i zvanično ukinuta.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Re,

28.02.2018 18:27

uf ,zabole ruse ,zbog suspenza,kakve bzdalestine.

ODGOVORITE
Name

pitanje

28.02.2018 19:10

Neznam kako Rusi ovo prezivese? I sta se tu menja nista rusi zivi ovi uzese medalje itd itd.

ODGOVORITE