MIP doprinosi razvoju saradnje

Odluke ministra za Evropu i spoljne poslove Albanije Ditmira Bušatija i zamjenika premijera Makedonije za evropske poslove Bujara Osmanija da ne prisustvuju Međunarodnoj ministarskoj konferenciji u Banjaluci 23. februara zato što poziv nije upućen i predstavnicima samoproglašenog Kosova, predstavljaju izraz nepoštovanja institucija u BiH i nisu doprinijele razvoju regionalnih odnosa.

Bosna i Hercegovina 26.02.2018 | 17:58
MIP doprinosi razvoju saradnje
Ministarstvo inostranih poslova /MIP/ BiH ističe da kao jedini organizator konferencije u Banjaluci nije imalo zakonski osnov da uputi poziv predstavniku samoproglašenog Kosova, koje institucije BiH nisu priznale.

"MIP BiH ostaje posvećeno još snažnijem povezivanju u regionu i neće uzvratiti kontramjerama, nego će sa zadovoljstvom 16. marta prvi put biti domaćin sastanka ministara inostranih poslova učesnika procesa evrointegracija sa prostora zapadnog Balkana", saopšteno je iz MIP-a BiH.

Iz MIP-a BiH ističu da je poziv Delegacije EU u BiH ambasadorima zemalja članica EU na bojkot konferencije u Banjaluci, zbog neučešća samoproglašenog Kosova, bio nepotreban jer je BiH pouzdan partner u svim uspostavljenim regionalnim formatima.

MIP BiH posebnu zahvalnost za razumijevanje ovog stava izrazio je mađarskom ministru inostranih poslova i trgovine Peteru Sijartu, kao specijalnom gostu, te ambasadoru Bugarske Avgustini Cvetkovoj, koja je sa srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom zvanično otvorila Konferenciju.

"Povodom konferencije u Banjaluci, Crnadak će uputiti pismo zahvalnosti Sijartu, ministru za evropske integracije Srbije Jadranki Joksimović, izvjestiocu Evropskog parlamenta za BiH Kristijanu Dan Predi, generalnom direktoru za pristupanje EU Jeleni Burzan iz Ministarstva evropskih poslova Crne Gore, kao i vladama zemalja čiji su ambasadori učestvovali na Konferenciji", piše u saopštenju.

Iz MIP-a BiH zahvalili su svim učesnicima Međunarodne ministarske konferencije koja je uspješno realizovana u Banjaluci, kao i institucijama i organima na nivou Republike Srpske i BiH koji su doprinijele organizaciji skupa.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar