TUR: Genije Kvarežma i ciganska rapsodija!

Istanbul GORI: Veliki je majstor Rikardo Kvarežma! Maestralni Portugalac rešio derbi i doneo Bešiktašu ogromnu pobedu protiv Fenerbahčea, 3:1! Sjajan derbi u Turskoj, Bešiktaš tukao Fener.

Fudbal 25.02.2018 | 20:30
TUR: Genije Kvarežma i ciganska rapsodija!
Fenerbahče je stigao na stadion Bešiktaša sa namerom da pobedi aktuelnog šampiona i da mu definitivno izbije i poslednji razlog da se nada tituli.

Plan je funkcionisao u prvih 45 minuta. Fernandao je doveo goste u vođstvo i nagovestio oproštaj učesnika nokaut faze Lige šampiona od odbrane pehara.

A, onda - preokret!

BEŠIKTAŠ - FENERBAHČE 3:1 (0:1)

Hrvatski štoper Domagoj Vida izjednačio je u 49. minutu, pre nego što je Rikardo Kvarežma svojom magijom ukrasio istanbulski derbi.

Nekadašnji igrač Barselone najpre je u 77. minutu u svom stilu, udarcem "spoljnom" doneo vođstvo Bešiktašu, a u nadoknadi vremena je postavio konačan rezultat iz nemoguće pozicije, iz "mrtvog" ugla!

Srpski internacionalac Duško Tošić odigrao je ceo meč u kojem se turski prvak ipak izjednačio sa trećeplasiranim Fenerom (po 44 boda) i primakao na samo tri boda udaljenosti od lidera, Galatasaraja.

Ako drugoplasirani Bašakšehir u ponedeljak pobedi Genčler pobeći će Bešiktašu na pet poena, koji su ipak dostižniji od minusa na koji bi ekipa Senola Guneša skliznula da fenomenalni Kvarežma nije iskočio i zablistao.

On je „lelito“, i on je „siganu“, i „boemio“ – ovo poslednje i u prenesenom i u doslovnom značenju... A opet, nekad taj DNK igra i za njega i za ceo svet koji ga gleda: razigran i bezbrižan kao da ni naredni napad, a kamoli sutrašnji dan, ne postoji. Momak u čijem se plantarnom mišiću desnog stopala krije više magije nego u Tolkinovim sabranim delima... Taj čudnovati genije večeras je opravdao sve gore napisano. I to u velikom derbiju, u utakmici koja je odlučivala da li se njegov Bešiktaš oprašta od titule, ili nastavlja poteru za Galatasarajem i Bašakšehirom. Posle 0:1 na poluvremenu, Fener je počišćen u nastavku - 3:1!

I ništa od toga ne bi bilo bez kapi magije tog spektakularnog Ciganina. Kvarežma je u 77. minutu uradio ono što najviše voli - trivela iskosa sa leve strane. Kao nož u srce i navijača i igrača Fenerbahčea. Za veliki preokret. Dokaz da se radi o suvom geniju, ako je nekome dokaz uopšte i bio potreban. 

Prethodno je gol Fernandaa iz 8. minuta anulirao Domagoj Vida, početkom drugog poluvremema.    

Bešiktaš na krilima Rikarda Kvarežme okrenuo je derbi naopačke i zasluženo stigao do tri boda koja ga penju na deobu treće pozicije sa današnjim rivalom. Divno veče portugalski majstor zaokružio je još jednim pogotkom u četvrtom minutu nadoknade za konačnih 3:1. Asistirao mu je Alvaro Negredo. Da je češće ovako inspirisan Kvarežma bi verovatno harao svetskim fudbalom zajedno sa svojim velikim prijateljem Kristijanom Ronaldom, ali dobro, tada nas njegova ovakava umetnička dela i ne bi toliko oduševljavala. Ovako je ipak slađe...

Bešiktaš posle večerašnje ciganske rapsodije za liderom zaostaje samo tri boda. Prvenstveo se, inače, rešava u aprilu. Tada će šampion imati šansu da preuzme prvo mesto, ukoliko tiče Galatu i Bašakšehir...

TURSKA 1 - 23. KOLO

Petak
Akhisar - Konja 3:0 (1:0)
/Seleznjov 11 i 68, Seržinjo 88/
Galtasaraj - Bursa 5:0 (Gomiz 11, 72 i 90, Rodrigez 42, Azis 49/

Subota
Kajzeri - Kasimpaša 3:2 (1:1)
/Turuc 20, Bađi 74, Bulut 76pen - Dijanj 2, Trezege 90+4/

Alanja - Trabzon 1:2 (1:0)
/Akbaba 8 - Jilmaz 68, Omur 77/

Nedelja
Osmanli - Antalija 0:0

Malatija - Kardemir 3:1 (1:0)
/Dorija 24, Butaib 60, Barazite 69 - Leandrinjo 90pen/

Gectepe - Sivas 1:0 (1:0)
/Demba Ba 35/

Bešiktaš - Fenerbahče 3:1 (0:1)
/Vida 49, Kvarežma 77, 90+4 - Fernandao 8/

Ponedeljak
18.00: Bašakšehir - Genčlerbirligi 

Tabela: Galatasaraj 47, Bašakšehir (-1) 46, Bešiktaš 44, Fenerbahče 44, Kajzeri 38, Trabzon 36, Goztepe 36, Sivaspor 34, Malatjaspor 31, Ahisar 30, Kasimpaša 29, Bursa 27, Genčlerbirligi (-1) 25, Antalija 25, Alanja 21, Konja 21, Osmanlispor 20, Karabuk 12

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar