SAD spremne da presreću brodove

Administracija predsednika Donalda Trampa i njeni ključni azijski saveznici spremaju se da prošire aktivnosti presretanja brodova.

Svijet 24.02.2018 | 10:51
SAD spremne da presreću brodove
To se odnosi na brodove za koje se sumnja da krše sankcije protiv Severne Koreje.

Taj plan bi mogao da uključi razmeštanje snaga američke obalske straže koja bi zaustavljala i pretraživala plovila u azijsko-pacifičkim vodama, javlja Rojters pozivajući se na visoko pozicionirane američke zvaničnike.

Kako je nekoliko zvaničnika reklo za britansku agenciju, Vašington pregovara sa regionalnim partnerima, uključujući Japan, Južnu Koreju, Australiju i Singapur, o koordinisanju pooštrene akcije koja bi mogla da ode dalje nego ikada ranije u pokušaju da se suzbije pokušaj Pjongjanga da pomorskom trgovinom obezbede sredstva za svoj nuklearni program.

Iako su sumnjivi brodovi i ranije presretani, nova strategija bi proširila obim takvim operacija, ali ne bi uvela pomorsku blokadu Severnoj Koreji.

Pjongjang je upozorio da bi na blokadu gledao kao na ratni čin.

Ova američka inicijativa, koja ranije nije najavljivana, pokazuje sve veću užurbanost Vašingtona da prisili Pjongjang da uđe u pregovore o napuštanju svog vojnog nukelarnog programa, navodi Rojters.

Američki zvaničnici smatraju da Severnu Koreju deli samo nekoliko meseci od razvoja nuklearne rakete sposobne da pogodi teritoriju SAD.

Izvor: Tanjug

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Koje zlo

24.02.2018 10:11

Dokle ljudi imateli vi imalo morala.

ODGOVORITE
Name

Tramp I Kim

24.02.2018 10:24

Kao prvo ti brodovi su Kineski,Ruski ili Iranski.S Koreja ima mnogo podmornica.Budale i jesu i sigurno ce stititi te brodove.Vec su jednom zarobljavali Americki brod.

ODGOVORITE
Name

Mali Srbo Ovu sto su se navikli trideset godia da budu vladari (policajci) svijeta

24.02.2018 16:17

Ovi sto su se navikli 30 godina da budu vladari (policajci) svijeta, morace da sidju sa prestola svatite kauboji prestanite da gajite iluzije. dolazi Kina i Rusija.

ODGOVORITE
Name

GANDI

24.02.2018 22:10

Dal ce oni sici sa prestola je manje bitno.Nego kako ce Izrael bez pomoci Usa opstati je veca briga.