Zbog snijega zovu vojsku u pomoć

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić uputio je zahtjev Ministarstvu odbrane BiH za angažovanje pripadnika Oružanih snaga iz kasarne "Adil Bešić" za pomoć u čišćenju snijega, čija je visina u petak ujutru u gradu iznosila 82 centimetra.

Bosna i Hercegovina 23.02.2018 | 18:45
Zbog snijega zovu vojsku u pomoć
S obzirom na to da su raspoloživa mehanizacija i ljudstvo danonoćno na terenu, Fazlić je zatražio i angažman pripadnika Oružanih snaga, koji će sa gradskim službama čistiti pješačke prilaze školskim i zdravstvenim ustanovama, kao i trotoare u centru grada.

Istovremeno, premijer USK Husein Rošić održao je sastanak s predstavnicima Civilne zaštite USK i opština u ovom kantonu, na kojem je razmatrana mogućnost proglašenja stanja prirodne nesreće.

Istaknut je problem ogromnih količina snijega, posebno na području Bihaća i Cazina, gdje je snježni prekrivač viši od 80 centimetara.

"Snijeg predstavlja veliki problem. Zaključili smo da gradske vlasti u Bihaću i Cazinu treba da razmotre mogućnost proglašenja stanja prirodne nesreće, što bi omogućilo angažiranje dodatnih ljudskih i tehničkih kapaciteta, pa i eventualno angažiranje Oružanih snaga u čišćenju i uklanjanju snježnih nanosa", rekao je Rošić.

U međuvremenu, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK donijelo je odluku da se od ponedjeljka obustavi nastavni proces u svim osnovnim i srednjim školama na području ovog kantona.

Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske zbog hladnog arktičkog vazduha sa sjevera, koji se očekuje narednih dana, apelovala je na nadležne institucije u Srpskoj da spremno dočekaju ovaj hladni talas.

Iz Republičke uprave civilne zaštite apeluju, prije svega, na službe za zimsko održavanje puteva, službe koje se bave isporukom struje, vode, toplotne energije potrošačima, hitne medicinske pomoći te građane da spremno dočekaju ovaj hladni talas.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Republiku Srpsku očekuje postepen porast snježnog pokrivača uz ledene dane.

(Nezavisne novine)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Vrhovni Stozer

23.02.2018 18:30

Dje ti zivis,nije ti ovo JNA.Lopatu u ruke pa sam cisti.

ODGOVORITE
Name

Ne Ne

24.02.2018 05:34

Sta je sa Civilnom zastitom.Jeli obucena.Sta je sa firmama.Na kraju i vojska dolazi za pomoc.

ODGOVORITE