EL: Povratak na pobjednički kolosjek - Zvezda u Bambergu!

Košarkaši Crvene zvezde mts od 20 i 45 igraju meč 23. kola Evrolige protiv Bamberga.  Zbog teorije, a pre svega - zbog sebe! Zvezda protiv Brose Bamberga traži dizanje samopouzdanja i to je sigurno najviše što može da dobije iz ovog meča.

Košarka 23.02.2018 | 15:15
EL: Povratak na pobjednički kolosjek - Zvezda u Bambergu!
Duel sa šampionom Nemačke je prilika da se crveno-beli vrate u evroligaški ritam, jer će u narednom periodu zbog „Fiba prozora" naredni meč u ABA ligi, gde su na prvom mestu odigrati 5.marta u Laktašima.

Od povratka iz Niša, crveno-beli su trenirali u dvorani „Aleksandar Nikolić" a pred put u Nemaču trener Crvene zvezde mts Dušan Alimpijević izneo je svoja očekivanja od gostovanja ekipi, koja je pred ovu utakmicu promenila trenera, ali i koja je još u Beogradu pokazala da ima veliki kvalitet: 

„Posle kupa idemo dalje, moramo da se trgnemo i da se vratimo na onaj put na kome smo bili pre samog kupa. Sama činjenica da nas očekuje utakmica sa Bambergom je i motiv više, jer su nas pobedili su Beogradu u „Areni" i iz tog razloga ćemo biti dodatno motivisani. Odlaskom trenera trinkijerija ne verujem da će se nešto puno promeniti, utakmicu će voditi njegov pomoćnik koji ih je i vodio u prethodnom periodu dok je trener Trinkijeri bio na operaciji. Očekujem sličnu igru koja ih krasi tokom u prethodnom peridou, odlični individualci na spoljnim linijama, pre svega Heket, Hikmen... Odlična spoljna linija i u njenom zaustavljanju vidim jedan od načina da dođemo do dobrog rezultata" rekao je trener crveno-belih. 

Kapiten Branko Lazić ističe da očekuje dobru partiju i pobedu crveno-belih u Nemačkoj. 

„Imali smo malo veću pauzu u Evroligi, bila je ta pauza zbog nacionalnog kupa, ali smo imali par dana da se pripremimo za gostovanje Bambergu. Idemo tamo da odigramo dobro i želimo da zabeležimo pobedu. Oni su nam dužnici iz prvog dela sezone, kada su nas savladali u Beogradu, ali na prvom mestu želimo da se vratmo na pobednički kolosek. Želimo da nastavimo da pružamo dobre partije u Evropi, kako bi potpuno spremni dočekali nastavak sezone u ABA ligi." rekao je kapiten Crvene zvezde Branko Lazić. 

Kup Radivoja Koraća je iza Crvene zvezde, uspeh nije ostvaren, ali sezona teče dalje. Crveno-beli moraju što pre da se trgnu i da krenu s pobedama jer ih čekaju takmičenja koja su još važnija klubu i ekipi od Kupa. Pre svega ABA liga koja donosi plasman u Evroligu. Naravno, Zvezda nije izgubila šansu da se plasira u TOP 8 Evrolige, a naredni protivnik joj je Brose Bamberg u Nemačkoj (TV Sportklub, 20.45).

Zvezdi Evroliga nije prioritetno takmičenje, ali će tim Dušana Alimpijevića igrati za prolazak dokle god postoji promil šanse. Zato ovaj meč može da bude veoma bitan po Zvezdu pre svega iz psihološkog ugla. Eventualna dobra igra i pobeda bi pre svega donela psihološku injekciju ekipi, a to je važnije i od 37.000 evra i od same pobede više na tabeli Evrolige.

Biće to ujedno i šansa za Crvenu zvezdu da se osveti Bambergu za poraz u prvom delu sezone koji je prilično bio neočekivan po crveno-bele i prilično im je zasmetao. Dodatno će pomoći crveno-belima to što je Brose ostao bez trenera jer je Andrea Trinkijeri dobio otkaz. Tim je preuzeo Ilijas Kancuris i to bi zaista mogla da bude šansa Zvezde u ovoj utakmici kao i loši rezultati koje je njen protivnik pravio ove sezone.

Bamberg se trenutno nalazi na 10. poziciji u nemačkom šampionatu sa skorom 11-10.

Zanimljivo, Zvezda je prethodnih godina imala odličnu podršku u Bambergu i to joj je donosilo veliku snagu na tim utakmicama. Zato je uprava Brosea odlučila da ne dopusti navijačima Zvezde da dođu na ovu utakmicu i to tako što je vest okačila na zvanični sajt i javila da ne dolazi onaj ko nema već kupljene karte. To će biti minus za Zvezdu na ovoj utakmici.

Gledajući sa zdravstvenog plana možemo da očekujemo da će svi igrači biti spremni, a da će van 12 verovatno ostati Marko Kešelj i Nikola Jovanović ako ćemo suditi po sastavu koji je istračao u finalu Kupa. Mada, s obzirom na to kako je Alimpijević bio nezadovoljan igrom svog tima, možda dođe do određenih rotacija.

„Posle kupa idemo dalje, moramo da se trgnemo i da se vratimo na onaj put na kome smo bili pre samog kupa. Sama činjenica da nas očekuje utakmica sa Bambergom je i motiv više, jer su nas pobedili su Beogradu u Areni i iz tog razloga ćemo biti dodatno motivisani. Odlaskom trenera Trinkijerija ne verujem da će se nešto puno promeniti, utakmicu će voditi njegov pomoćnik koji ih je i vodio u prethodnom periodu dok je trener Trinkijeri bio na operaciji. Očekujem sličnu igru koja ih krasi tokom u prethodnom periodu, odlični individualci na spoljnim linijama, pre svega Heket, Hikmen... Odlična spoljna linija i u njenom zaustavljanju vidim jedan od načina da dođemo do dobrog rezultata“, rekao je trener crveno-belih Alimpijević.

Kod Brosea su do sada najveće snage u napadu bile Riki Hikman i Dorel Rajt sa 11,5 poena, odnosno 11 poena po utakmici. Važna je igra i Rubita koji je Zvezdi u Beogradu napravio velike probleme.

Kada se gledaju statistički parametri jasno je da Zvezda ima fine šanse da dođe do pobede. Crveno-beli imaju veći broj postignutih poena po utakmici (79:75), skokova (33:32), asistencija (15,9:15,4), kao i u ukradenim loptama (6,5:4,6).

Šta o Zvezdi kaže trener Brosea Ilijas Kancuris?

“Igramo protiv tima koji meša starije i mlađe igrače i igra s velikim entuzijazmom. Sve u svemu, igraju svoje utakmice sa velikom energijom. Moramo da budemo jako fokusirani, počevši od odbrane.  Moramo da radimo male stvari na obe strane terena kako bismo imali dobru utakmicu pred našom publikom”, rekao je Kancuris.

Možemo da kažemo da sat otkucava i da Zvezda mora da dobije ovaj meč kako bi mogla da se nada teoriji da će stići do 8. mesta i prestići Makabi Tel Aviv koji je bio na skoru od 12. pobeda pred ovo kolo. Brose je dva poslednja meča na svom parketu dobio protiv Panatinaikosa i Žalgirisa, dok je Zvezda zabeležila tri uzastopna poraza u gostima.

Realno, čak i pored eventualne pobede Zvezda ne bi imala baš neke velike šanse za plasma među najboljih osam. I zato će joj igra na ovoj utakmici biti možda i važnija od rezultata.

Španski derbi u Evroligi igra se u Barseloni gde će 'Blaugrani' pokušati da savladaju ekipu Real Madrida.

Da li će Kari Pešić posle trijumfa u finalu Kupa još jednom slomiti Kralja?  

Dva i po sata ranije meč će odigrat ekipa Žalgiris ii Efesa, Biće to okršaj srpskih igrača Vasilija Micića i Vladimira Štimca, Tim iz Kaunasa ima priliku da protiv najslabijeg tima Evrolige jednom nogom kroči u TOP 8.

Evroliga – 23. kolo:

četvrtak:
CSKA – Baskonija 93:86
Fenerbahče – Milano 89:70
Olimpijakos – Valensija 80:70
Unikaha – Makabi Tel Aviv 83:69

petak:
18.00 Himki – PAO
18.30 Efes – Žalgiris
20.45 Bamberg – Crvena zvezda
21.00 Barselona – Real Madrid

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar