Za Srpsku štetno raspakivanje Dejtona

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović u otvorenom razgovoru za Vijesti. ba upozorava da Milorad Dodik prvi političar iz RS koji je, zalaganjem za stvaranje trećeg entiteta i potpisivanjem Prudskog sporazuma, jasno izrazio stav da je spreman na raspakivanje Dejtonskog sporazuma.

Republika Srpska 23.02.2018 | 11:34
Za Srpsku štetno raspakivanje Dejtona
Na pitanje da li podrška za stvaranje trećeg entiteta u BiH znači da se Dodik zalaže za raspakivanje Dejtona, Borenović odgovara: 

- Da, ovim se Dodik indirektno zalaže za raspakivanje Dejtona. On je to prvi put formalno uradio potpisivanjem Prudskog sporazuma. Dodik je prvi političar iz RS koji je potpisivanjem sporazuma jasno dao svoj stav da je spreman na raspakivanje Dejtona i da RS bude jedna od tri, četiri ili više jedinica koje će biti slabije od onoga što je danas RS. 

To je za nas potpuno neprihvatljivo i protiv je interesa RS. Zaista me čudi da SNSD i HDZ BiH u intenzivnoj komunikaciji i saradnji, protiv koje nemam ništa, nisu riješili ključno pitanje koje zavisi isključivo od njih - konstitutivnost Srba u kantonima u kojima je HDZ na vlasti, čak zajedno sa SNSD-om. SNSD je svojim glasanjem pokazao da je protiv Srba u FBiH, što je nonsens, ne samo politički, nego ljudski prije svega. 

Upravo to pokazuje stvarnu namjeru SNSD-a. Imam osjećaj da je to nešto što već dugo godina naziremo. Možda je to nije pokušaj rasprakivanja Dejtona, nego pokušaj pravljenja nekih novih unutrašnjih odnosa u BiH u kojima bi RS izgubila svoj titular, te potencijalno u godinama iza toga vjerovatno niko ne bi snosio odgovornost za ono što je unutar RS činjeno svih ovih godina.

Navodim primjer: ko sada odgovara za kriminal u bivšoj Jugoslaviji? Niko, jer te države nema. Dakle, radi se vjerovatno o vrlo opasnim namjerama koje dobijaju svoje obrise. Lažna politika deklarativne zaštite interesa RS, a sve suštinski radite protiv RS. Čak se ide toliko daleko da se zagovara nova organizacija i novi entiteti, što znači da ćete RS dovesti u puno slabiji položaj nego što je danas. 

Mi smo za puno poštovanje Dejtonskog sporazuma, dvoentitetsko uređenje, konstitutivnost tri naroda i  poštovanje prava ostalih naroda. Mislim da je to dovoljno širok prostor da ozbiljni, odgovorni i racionalni ljudi donose odluke i rade u interesu građana BiH. 

(Vijesti)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Bosnjak

23.02.2018 10:40

Iz supljeg u prazno, ima li iko osjecaja za potlacene radnike i njihove porodice na ovom Balkanu, svi sr uhvate oko bezveznih stvari koje otjeruju investitore.

ODGOVORITE
Name

re

24.02.2018 16:53

Mahalasu skromnog znanja, ...da imas imalo pameti znao bi da ne moze biti "investitora" tamo gdje se poziva na kojekakva odcjepljenja, referendume idr....radnice neznalico...

Name

Hahaha ha ha ha ha ha

23.02.2018 10:52

Borenoviću,raspakovao je njega kriminal i korupcija koji caruju Republikom Srpskom već dvadeset godina.......zato te šupljake prosipaj ispod šatora gdje skiplkate polusvjet koji za vas glasa....... dabogda se ovo sve raspakovalo pa ga niko nikad ne mogao spakovati!!!

ODGOVORITE
Name

Primitivci

23.02.2018 12:46

Oni su primitivci kojima je vaznije da udovolje strancima ne svojim najbližima jer stranci štite njihov kriminal koji obavljaju za strance zbog sitne provizije. Samo primitivci ne znaju kad je dosta i na kraju glavom plate svoju pohlepu. Mislim da će svi završiti kao Gadafi i Husen jer su im isti mentori.

Name

Re

23.02.2018 12:57

dobro da ovaj narod jos zivi,kakvi izdajnici i krimosi upravljaju sa njom .

Name

lily

23.02.2018 11:00

Samo nas ti ne brani..Osijedio si ziveci na narodnim jaslama..

ODGOVORITE
Name

Re pametnici

23.02.2018 14:00

Ma de nas ti tako pametna brani, samo tebe cekamo!!!!

Name

m

23.02.2018 11:09

Medjede brdski za Republiku Srpsku je stetno kad ti zines prodana duso.nisi ti radio djabe na zapadu I skolovo se.nisi ti nista bolji od dodika.

ODGOVORITE
Name

Re M

23.02.2018 13:58

Ti si brdski medjed, a ne Borenovic, niti se covjek ikada skolovao na zapadu niti je ikada radio na zapadu,sram te bilo medjedu lazljivi. Ne lupaj gluposti kada ne znas. Drz’ se ti svojih crvenih pa neces jos dugo zivjeti u RS

Name

Hare

23.02.2018 11:11

Dodik će RS dovesti do bankrota i tada će biti cjelovita BiH živi bili pa vidjeli,Mile diži kredite sretno...

ODGOVORITE
Name

re hare

23.02.2018 12:10

Hare takvih ko ti je meni stvarno zao.Ti si udaren u mozak.Nema tebi pomoci.Cuj cjelovita?.pa hajvane jedsn 23 godine svi pokusavaju pa nemogu ni mrdnit a ti se naso nesto javljat. Idi cuvaj ovce tu si naj bolji.

Name

Bosnjak Milorad

24.02.2018 16:55

Mile nastavi po planu, do potpunog kolapsa i nestanka,...punu podrsku imas,..legendo nasa..

Name

Đoko Papak

23.02.2018 11:19

Za PDP štetno što joj je na čelu odbora u Rogatici Đoko Papak.Za kandidaturu Ivanića štetno što ga 60% članova PDP i 100% članova SDS -a u Rogatici neće podržati dok mu je na čelu odbora Đoko Papak,to je otprilike 3000 glasova.Toliko je falilo Tadiću prošli put.Razmislite gospodo.Đoku Papka su SNSD-ovci jeftino kupili ALI BI VAS MOGAO SKUPO KOŠTATI

ODGOVORITE
Name

Zevs

23.02.2018 11:28

Mile je Bog! Najsposobnijih vodja naroda srpskog u ovim turbulentnim vremenima. Da nije njega bilo u poslednjih ovih godina, sam bog zna sta bi sa nama, ovakvi kakvi smo, bilo!

ODGOVORITE
Name

Sa strane

23.02.2018 11:42

Tačno! Ne igrati se sa dejtonskim ustrojstvom BiH, koje je jedino prihvatljivo za RS. Kad su vezali zastave i počeli rat u Sijekovcu, neka i sada budu zajedno. Počeli su rat, mi ga želeli nismo. Izdali su Jugoslaviju u kojoj smo svi imali ista prava. Sad neka se glođu, mimo nas.

ODGOVORITE
Name

Lažno Ime

23.02.2018 11:59

Zanimljivo smiješna teorija. Jugoslavija se raspala odcjepljenjem Slovenije pa Hrvatske pa tek onda Bosne. Inače su Srbi ucestvovali u svim ratovima tako da su muslimani najmanje doprinjeli tome svemu. Inače Dejton je pun rupa za zobilazenje plaćanja poreza.

Name

NN

23.02.2018 12:39

Dejton nije najbolje rijesenje za BIH, ali gledajuci iz neke druge prespektive najvise steti Srbima. Penzije duplo manje i ako bi trebale da budu 3 puta vece. Firme bjeze u FBIH, strana ulaganja 90% u FBIH, gdje probadaju banke i ko ih koliko toliko spasava..ali zato srbi imaju RS, Ali i ta ce se RS morati korigovati prije ulaska u EU, milom ili silom(sankcijama) Danas u bolnicama RS prije ces dobiti neku jos zarazu nego pomoc..

Name

Исток

23.02.2018 12:08

Бореновићу, само настави да раскринкаваш издајнике и лопове.

ODGOVORITE
Name

Draga

23.02.2018 12:29

Sjecam se kako su pljuvali po Dejtonskom sporazumu a Biljana Plavsic je rekla :" Narode dobar je Dejton " a ono svi uaaaaaaa ! Dejton je jedini spas za Srbe sa ove strane Drine !

ODGOVORITE
Name

istina

23.02.2018 13:45

Ovako moj narode sve dobri komentari narod je dobar samo ima piliticke bagre koja ne voli da se slazete da bi mogli krasti zato sto vas cuvaju TO MENI IZGLEDA KO REKET KOD KRIMINALACA.

ODGOVORITE
Name

sudija

23.02.2018 16:46

Ne shatam one koji priželjkuju raspakivanje Dejtona???BIH je međunarodno priznata 6 aprila1992 i primljena u UN kao takva bez entitetaDejtonskim ugovorom ili aneks 4 -ustav bih-fino piše da se reorganizuje u FBIH i RS i nastavlja svoje postojanje i ostaje članica UN.Bilo kakvo ukidanje Dejtona možesamo ugasiti RS I FBIH al BIH ostaje da postojiOna može biti reorganizovana na stotinu načina al ostaje ko državaKoga stvarno interesuje nek pročita Dejtonski sporazum a ne priča ono što je babi milo to joj se i snilo.

ODGOVORITE