373 migranta od početka godine

Pripadnici Granične policije BiH otkrili su od početka godine do danas 373 državljanina zemalja visokog migracijskog rizika koji su pokušali preći granicu BiH ili su otkriveni neposredno nakon njenog ilegalnog prelaska, što je povećanje u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Bosna i Hercegovina 19.02.2018 | 16:12
373 migranta od početka godine
Riječ je o 109 državljana Sirije, 49 Libije, 36 Avganistana, 34 Pakistana, 19 Alžira, 17 Maroka, 16 Iraka, 13 Turske, 12 Irana, pet Tunisa, dva Bangladeša, po tri Indije i Albanije, te 35 lica sa područja palestinske uprave i 20 lica sa područja samoproglašenog Kosova.

Ilegalni migranti otkriveni su na području Trebinja, Gacka, Višegrada, Zvornika, Velike Kladuše, Foče, Bijeljine, Bihaća, Brčkog, te Posušja.

Još 320 lica odustalo je od pokušaja prelaska granice i ulaska u BiH zbog angažovanja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji između BiH i Crne Gore, van graničnih prelaza.

Iz Granične policije podsjećaju da pripadnici ove policijske organizacije u kontinuitetu preduzimaju niz preventivnih i represivnih mjera i radnji s ciljem nadzora granice.

Te mjere podrazumijevaju obilazak, nadzor i osmatranje, prikupljanje obavještajno-bezbjednosnih podataka, postavljanje zasjeda i kontrolnih punktova, te sprovođenje operativnih akcija i mješovitih patroliranja, uz zajedničku granicu BiH sa susjednim zemljama.

Zbog registrovanja većeg broja slučajeva korišćenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata, pripadnici Granične policije su uveli privremenu mjeru pojačane kontrole i obaveznog pregleda svih teretnih motornih vozila koja u BiH ulaze iz Srbije i Crne Gore.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar