Angela predložila nasljednicu

Njemačka kancelarka i predsjednica Hršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel predložila je danas aktualnu premjerku savezne pokrajine Sarska, Annegret Kramp-Karrenbauer, za novog glavnog sekretara stranke nakon što je na tu dužnost ostavku dao Peter Tauber.

Svijet 19.02.2018 | 14:10
Angela predložila nasljednicu
„Annegret Kramp-Karrenbauer je dobro rješenje za CDU u ovom trenutku kada stranka unutar jedne buduće velike koalicije mora izoštriti svoj profil“, rekla je potpredsjednica CDU-a Julia Kloeckner nakon sastanka predsjedništva stranke.

Kramp-Karrenbauer bi trebala na mjestu glavnog sekretara biti potvrđena na stranačkom kongresu krajem februara. Mnogi ovu političarku iz najmanje savezne pokrajne Sarske vide kao moguću nasljedicu Angele Merkel na mjestu predsjednice stranke, a moguće i na mjestu kancelarke.

Promatrači ističu mnoge sličnosti s njezinom mentorkom Merkel i navode prije svega njen trezveno-pragmatični politički stil i nesklonost donošenju odluka bez prethodne detaljne analize.

Njezin prethodnik na mjestu glavnog tajnika CDU-a Peter Tauber obrazložio je povlačenje sa svoje pozicije zdravstvenim razlozima, ali se u medijima istovremeno ističe interna kritika na račun Taubera zbog grešaka tokom predizborne kampanje, što je rezultiralo najlošijim izbornim rezultatom za CDU u poslijeratnoj istoriji.

(N1/Hina)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

A?

19.02.2018 18:28

A Zeljka,bijela cizmica,pa daj ne mojte,to je takav kadara nastavnika engleskog da bi v podigla standrad i sredila redove za samo desetak hiljada godina kunem vam se 113%

ODGOVORITE
Name

Ti

19.02.2018 18:36

Si bolestan, idi lijeci se !

ODGOVORITE