Atamanu peti, Efesu 11. trofej Kupa Turske!

Tofaš bez pravog otpora u finalu turskog Kupa.  Efes ubedljivo do trofeja, Štimac prekobrojan.  Nekadašnji srpski reprezentativac nije ušao u dozvoljenu kvotu od šest stranaca za završni turnir turskog Kupa.

Košarka 19.02.2018 | 08:15
Atamanu peti, Efesu 11. trofej Kupa Turske!
Košarkaši Tofaša bore se za šampionsku titulu u prvenstvu Turske (dele prvo mesto s Fenerom), ali će morati da se zadovolje "samo" finalom Kupa...

Efes ih je "razbio" u borbi za trofej i došao do svog 11. pehara u ovom takmičenju, što je nacionalni rekord.

Ekipa Ergina Atamana ujedno je potvrdila da je u značajnom usponu forme - 78:61 (26:17, 14:15, 22:15, 16:14).

Tofaš je na početku meča imao jedino vođstvo od 2:0, da bi od tada Efes preuzeo kontrolu i gotovo čitavo drugo poluvreme beležio dvocifrenu razliku.

Najefikasniji pojedinac kod pobednika bio je Erik Mekolum sa 23 poena, a i Krunoslav Simon je odigrao odlično, zabeleživši 19 poena, pet skokova i sedam asistencija.

Brajan Danston je upisao "dabl-dabl" sa 13 poena i 10 skokova.

Turski trener Ergin Ataman je u dosadašnjem delu karijere dva puta osvajao kup sa Ulkerom i jednom sa Bešiktašom, a sada ima i dva trofeja u ovom takmičenju sa Efesom (prethodno 2009. godine).

Efes je prethodno izbacio Fenerbahče i Darušafaku, dok je Tofaš bio bolji od Bujukšehira i Bešiktaša.

Nažalost, srpski internacionalac Vladimir Štimac nije mogao da doprinese osvajanju trofeja, pošto ga Ataman simbolično koristi samo u Evroligi, dok u domaćim takmičenjima skoro da uopšte ne igra, pošto su u ekipi osmorica stranaca, a mogu da nastupe samo šestorica.

Utakmici u dvorani "Sinan Erdem" prisustvovao je i nekadašnji košarkaš Efesa Džedi Osman, sada član Klivlend Kavalirsa. Reprezentativac Turske je pauzu zbog Ol star meča u NBA ligi iskoristio za kratku posetu Istanbulu.

Efes ubedljivo do trofeja, Štimac prekobrojan. Nekadašnji srpski reprezentativac nije ušao u dozvoljenu kvotu od šest stranaca za završni turnir turskog Kupa.

Ekipa Efesa iskoristila je prednost domaćeg terena i u dvorani "Sinan Erdem" osvojila Kup Turske.

U finalu je bez većih problema savladan Tofaš iz Burse, rezultatom 78:61 (26:17, 14:15, 22:15, 16:14).

Efesu je to 11. trijumf u nacionalnom Kupu, dok je prvak države poslednji put bio 2009. Način na koji je osvojen ovaj trofej, pobedom nad Fenerbahčeom, a potom i nad Darušafakom u polufinalu, pokazuje da je u Srbiji nepopularni trener Ergin Ataman značajno unapredio igru u odnosu na početak sezone, kada je na klupi sedeo Velimir Perasović.

Nažalost, najveća žrtva promene trenera u Efesu je Vladimir Štimac, koga Ataman malo koristi u Evroligi, dok u domaćim takmičenjima skoro da uopšte ne igra, pošto su u ekipi osmorica stranaca, a mogu da nastupe samo šestorica.

Najveći doprinos pobedi u finalu dali su Erik Mekolum sa 23 poena, Krunoslav Simon sa 19 poena, pet skokova i sedam asistencija i Brajant Danston sa 13 poena i 10 skokova.

Zanimljivo je da je utakmici prisustvovao i nekadašnji košarkaš Efesa Džedi Osman, sada član Klivlend Kavalirsa. Reprezentativac Turske je pauzu zbog Ol star meča u NBA ligi iskoristio za kratku posetu Istanbulu.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar