Skup borbe protiv ISIL-a

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je na Ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, na poziv zamjenika premijera i ministra inostranih poslova Države Kuvajt Sheikh Sabah Khalid Al-Hamad Al-Sabah, koji se održava u Kuvajtu.

Bosna i Hercegovina 15.02.2018 | 10:18
Skup borbe protiv ISIL-a
Ministarski sastanak u Kuvajtu je otvoren govorima kuvajtskog ministra inostranih poslova Sheikh Sabah Khalid Al-Hamad Al-Sabah i državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Rexa Tillersona.

Prije početka Ministarskog sastanka, ministar Crnadak susreo se sa državnim sekretarom SAD-a Rexom Tillersonom.

Prije obraćanja učesnika Ministarskog sastanka prezentovan je najnoviji izvještaj o situaciji na terenu i vojnim uspjesima Koalicije protiv ISIL-a u posljednjih godinu dana na teritoriji Sirije i Iraka.



Tokom svog obraćanja, ministar Crnadak obavijestio je učesnike da BiH ostaje snažno opredijeljena da bude dio globalne borbe protiv terorizma. On je naglasio da će BiH nastaviti da podržava Koaliciju u diplomatskom i političkom smislu, ali i, u skladu sa svojim mogućnostima, u formi materijalne pomoći, nakon dosadašnjih donacija od ukupno oko 1100 tona municije za iračku vojsku.

Ministar Crnadak je predstavio i dosadašnje zakonodavne aktivnosti BiH na polju sprečavanja odlaska na strana ratišta, strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma i onemogućavanja finansiranja terorističkih  aktivnosti.

Na kraju govora, pozivajući na stalnu potrebu poboljšanja saradnje između zemalja Koalicije, ministar Crnadak je naveo da represija sama ne može zaustaviti širenje opasnih ideologija, već da je uporedo potrebno raditi na smanjenju siromaštva, poboljšanju obrazovanja, kao i kontinuirano raditi na jačanju saradnje u vezi političkih, ekonomskih i bezbjednosnih pitanja, koji su ključni pokazatelji koji govore o spremnosti društva za borbu protiv radikalizma i terorizma.

Na Ministarskom sastanku su učestvovali predstavnici 68 zemalja, te predstavnici EU, NATO-a i INTERPOL-a.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

... DA ČIKO B'ONU...

15.02.2018 10:04

Ministar Crnadak odlično radi svoj posao! Svaka čast!!!

ODGOVORITE
Name

007

15.02.2018 15:02

Igor je poslao jasnu poruku;Više nema islamista iz BIH,jer je prestao sukob u Siriji.

ODGOVORITE