Zaliv iz poznatog filma se zatvara za turiste

Zaliv Maja na Tajlandu, koji se pojavljuje u filmu "Plaža" Denija Bojla, biće zatvoren za posetioce u periodu od najmanje tri meseca zbog oštećenja koralnih grebena koja je prouzrokovao masovni turizam.

Putovanja 14.02.2018 | 15:14
Zaliv iz poznatog filma se zatvara za turiste
Idilična uvala već dugo je žrtva svoje slave.

Zbog velike popularnosti filma, u zaliv Maja na ostrvu Fi Fi pohrlile su horde turista, čije je prisustvo počelo da ugrožava ovaj netaknuti prirodni raj, piše britanskiTelegraf.

Najmanje 5.000 turista doveze se svakog dana brodom do ovog dragulja s odmaralištima na Puketu, pa su lokalne vlasti odlučile da preduzmu drastične mere kako bi sačuvale korale.

"Ograničenje broja posetilaca može da pomogne do neke mere, ali najbolje rešenje je trajno zatvaranje, koje, nažalost, nije moguće zbog našeg oslanjanja na turizam", rekao je Thon Tamrongnavasavat, morski ekolog na Univerzitetu Kasetsart u Bangkoku.

Sudeći prema istraživanjima, uništeno je 72 odsto tajlandskih koralnih grebena, od čega 30 odsto samo u poslednjih 10 godina.

Uzrok su zagađenja koja prave priobalni hoteli, bacanje plastičnog otpada, kao i fizička oštećenja koja nanose brodovi.B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar