Futsal - EP: Portugalci šampioni nakon spektakla!

Rusi imaju bolje Brazilce i bronzu! U utakmici za treće mjesto bolji su bili ruski Brazilci. . . . Kao na EURO 2016: Portugal bez Rikardinja do zlata! Pre dve godine u Parizu, najbolji fudbaler sveta Kristijano Ronaldo napustio je igru zbog povrede a Portugalija prvi put postala prvak Evrope. Dve godine kasnije, u futsalu, dogodilo se nešto veoma slično. . .

Fudbal 11.02.2018 | 15:00
Futsal - EP: Portugalci šampioni nakon spektakla!
U finalima poslednja dva evropska prvenstva u fudbalu i futsalu, dvojica trenutno najboljih igrača o obe "discipline", Kristijano Ronaldo i Rikardinjo, doživeli su povrede zbog kojih su morali da napuste teren u najvažnijim utakmicama u karijeri.

U oba slučaja - Portugalija je pobedila i postala prvak Evrope!

Na trijumf fudbalske reprezentacije 2016. u Francuskoj, futsaleri su takođe prvi put pokorili kontinent i to pobedom u produžecima dramatične finalne utakmice EURO futsal turnira u Ljubljani u kojoj je sedmostruki i aktuelni prvak, Španija, imala deseterac za 1:3 a na kraju izgubila upravo golom sa deset metara i to na 55 sekundi pre isteka drugog produžetka u "Stožicama":

Portugalija - Španija 3:2, 2:2 (1:1)!

Bruno Koeljo doživeo je povredu u prvom poluvremenu zbog koje je iznet do svlačionica, vratio se na teren u drugom, postigao gol za 2:2 na 1:42 do kraja drugog poluvremena a onda, kada je njegov tim ostao bez ozbiljno povređenog kapitena Rikardinja, stavio loptu na belu tačku u 50. minutu finala i plasiranim udarcem o stativu savladao Paka Sedana za revanš "furiji" za poraz od 2:4 u finalu EURO 2010 u Mađarskoj.

Španija je imala penal na 5:03 do kraja drugog poluvremena finala Evropskog prvenstva u futbalu.

Verovatno i deseterac za odbranu titule osvojene u beogradskoj "Areni" pre dve godine. Ali, tragičar iz prvih 20 minuta iskazao se i u drugih 20 - umesto mreže, Migelin Sajago "zategao" je prečku i ostavio Portugalce u igri, kojima je potom bilo jasno da će u "Stožicama" morati da zaigraju na sve ili ništa ukoliko ne žele i drugi put da izgube od komšija u borbama za titulu prvaka kontinenta.

Žrtvujući golmana, ali ne žureći nijedne sekunde, selekcija Portugalije uspela je preko povređenog Bruna Koelja da postigne izjednačujući pogodak na 1:42 pre kraja drugog poluvremena i odvede dramatično finale u produžetke! Tamo, reprezentacija koja je protiv trofejnijeg rivala imala užasan skor od 1-5-20 (a, i ta jedna pobeda ostvarena je u prijateljskom meču), ostala je bez Rikardinja pri rezultatu 2:2. Ali, ne i bez vere da je pobeda moguća.



Rikardo Kamara Sobral, poznatiji kao Kakau, u posljednjoj utakmici na klupi Kazahstana nije uspio da odbrani treće mjesto sa prošlog Evropskog prvenstva.

"Zbornaja" je u "Stožicama" u dosta dinamičnom drugom poluvremenu golom Edera Lime došla do "utješne", ukupno treće, bronzane medalje:

RUSIJA - KAZAHSTAN 1:0 (0:0).
/Eder Lima 29/

U dosta čvrstom i zatvorenom prvom poluvremenu Rusi su bili aktivnija ekipa, ali nije viđeno mnogo futsal "magije".

Najbolje prilike za "zbornaju" su imali Eder Lima i Sergej Abramov.

Lima je presjekao pas Iguite, koji je napustio svoj gol kako bi svojim saigračima ponudio opciju u polju, i sjajno plasirao lob preko skoro cijelog terena prema nebranjenoj mreži, ali nije pogodio metu.

Na kraju prvog dijela, Abramov je potegao fantastičan volej ali je naturalizovani Brazilac senzacionalnim refleksom spasio svoju mrežu.

Abramov je u drugom dijelu uspio ono što nije u prvom, da "prođe" pored Iguaite. Romulo je iz slobodnog udarca kratko dodao do svog kapitena, koji je sa dva lažnjaka poslao srce odbrane na "spavanje", odlično šutirao, i nažalost, po prelijepu solo akciju, pogodio stativu.

Vještina Iguaite, a ponekad i sreća, držala je njegovu ekipu u igri do 11 minuta do kraja.

Tada je na scenu stupio Eder Lima i savladao svog sunarodnika na golu Kazahstana i svojim petim golom na prvenstvu postavio konačnih 1:0 za Rusiju.

Do kraja duela u dva navrata su pokušavali Daglas Žunior i Tajnan, ali je Zamatradze odličnim intervencijama održao Rusiju u prednosti.

Izvor: mondo.ba/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar