Ne možeš da se zoveš Muhamed Ali!

Britanski bokser koji nosi isto ime kao i najveći bokser svih vremena suspendovan je zbog korištenja dopinga.

Ostali sportovi 08.02.2018 | 11:30
Ne možeš da se zoveš Muhamed Ali!
Međunarodna amaterska bokserska federacija (AIBA) saopštila je da je britanski bokser Muhamed Ali (21) bio pozitivan na doping kontroli u aprilu prošle godine nakon meča WSB verzije u Kazablanki između marokanske ekipe Atlas Lajons i britanskih Lajonhartsa.

Muhamed Ali, koji je nastupao za britansku ekipu, bio je pozitivan na zabranjeni steroid trenbolon, zbog čega neće u ring naredne dvije godine.

Izjavio je da je veoma razočaran, kako je rekao, visokom kaznom.

"Razočaran sam jer je kazna stvarno ekstremna. Nisam želio varati, samo sam pokušao smanjiti težinu do 52 kg", rekao je Ali.

Mladi bokser ponovno će moći nastupati u maju 2019. godine, ali ostaće upamćen kao čovjek koji je ukaljao slavno ime koje nosi.

Iako sa najvećim bokserom u istoriji nema nikakve veze, jednostavno je neprihvatljivo da se u istoj rečenici nađu doping i Muhamed Ali, ime koje je nosio najveći bokser svih vremena.

Bokserska legenda koji se borio tokom tri različite decenije karijeru je završio sa rekordnim skorom od 56 pobjeda, od čega 37 nokauta, i pet poraza i bio prvi čovjek koji je tri puta osvojio titulu šampiona svijeta u teškoj kategoriji.

Zbog odbijanja da učestvuje u ratu u Vijetnamu osuđen je na na pet godina zatvora, što je kasnije poništeno odlukom Vrhovnog suda, međutim, zabranjeno mu je da se bori u ringu tri godine, u trenucima dok je bio na vrhuncu snage.

Upravo na današnji dan 1967. godine Muhamed Ali osvetio se u ringu bokseru Erniju Terelu koji nije poštovao njegovo ime.

Terel ga je prije meča za titulu WBA šampiona u teškoj kategoriji uporno zvao njegovim nekadašnjim imenom - Kasius Klej.

Taj bezobrazluk skupo je platio!

Prije nego što mu je uzeo pojas, Ali ga je svih petnaest rundi tukao, a udarce je prekidao samo pitanjem: “Kako se zovem?”

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar