Žestoka reakcija zbog izjave Hana

Grčka je oštro kritikovala evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana zato što je za Makedoniju koristio njeno ustavno ime koje Atina ne priznaje.

Svijet 05.02.2018 | 16:30
Žestoka reakcija zbog izjave Hana
Han je u intervjuu njemačkom Špiglu koristio "Makedonija" umjesto "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" kako je trebalo pošto EU priznaje Makedoniju pod tim imenom.

"Pozivamo komesara Hana da poštuje međunarodno pravo i uzdrži se od narušavanja, između ostalih stvari, odluka i obaveza same EU", saopštilo je grčko Ministarstvo spoljnih poslova.

Grčko ministarstvo je navelo da Han treba da vodi računa posebno u ključno vrijeme "dok traju relevatni pregovori".

"Njegove ponovljene omaške ne doprinose napretku u pregovorima o pitanju imena. Niti su saglasne s konstruktivnom ulogom koju moraju da obavljaju članovi Evropske komisije", navodi se u saopštenju.

Više od 100.000 ljudi protestovalo je juče u Atini zbog mogućeg kompromisa Grčke u sporu oko naziva Makedonije.

Izvor: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Kal

05.02.2018 16:52

Grci nemaju za hljeba a smeta im ko fol Makedonija kao ime. Koji kreteni.

ODGOVORITE
Name

Cipras

05.02.2018 22:16

Ne brini ti za Grke,nisu oni baš tako jadni. A tako i treba da se brane stavovi i interesi države koliko god bili važni ili nevažni ,a ne kao naši nazovi političari i narod što ne znaju od danas do sutra šta je interes nacije.

Name

xx

05.02.2018 22:37

Poklopi se po ušima jer je jasno ko si. Gledajte narode šta su savjesni građani. Bravo, bravo!! Zlo i nepravdu treba u korjenu sjeci. Fino i bez mržnje su rekli istinu da bi sprečili a ne lijecili. Kakva Makedonija, to je više Stara Srbija al otese nam to i rascjepkase zemlju. To su sloveni, pravoslavci fino su rekli i sta bi se oni kitili sad tradicijom Makedonije, a pola zemlje sunam Albanci zauzeli. Nama Srbima u BiH se krade cela srednjovekovna istorija, rađa se nova nacija i ako su to naši poisalmljeni Srbi i tome se i ne daje veliki značaj.