Erdogan se sastao sa papom Franjom

Predsjednik Republike Turske Redžep Erdogan i poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo održali su jednočasovni sastanak iza zatvorenih vrata u Vatikanu.

Svijet 05.02.2018 | 12:14
Erdogan se sastao sa papom Franjom
Turski predsjednik Erdogan u dvodnevnu zvaničnu posjetu Vatikanu doputovao je sinoć, a papa Franjo danas ga je primio u Apostolskoj palači.Erdogan je papi Franji poklonio minijaturnu Iznik, činiju s motivima Istanbula i izdanja Mesnevije štampana na engleskom i italijanskom jeziku, dok je papa Franju Erdoganu poklonio medaljon koji je simbol mira.

Turski predsjednik je prije polaska za Rim, u nedjelju, izjavio kako će na sastanku sa papom Franjom razgovarati o Palestini, Jerusalemu, Siriji, Iraku, borbi protiv terorizma, migracijama, humanitarnoj pomoći, ali i o borbi protiv islamofobije i rasizma.

Nakon susreta sa papom Franjom, Erdogan se sastao i s državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom. Osim toga, u Rimu će razgovarati i sa predsjednikom Italije Sergiom Mattarellom i premijerom Paolom Gentilonijem.

Erdogan je prvi turski predsjednik koji je Vatikan posjetio u posljednjih 59 godina, a povodom njegovog dolaska u Rimu su preduzete visoke mjere bezbjednosti.

U delegaciji koju Erdogan predvodi u posjeti Vatikanu su i njegova supruga Emine Erdogan, zatim šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu, ministar turske ekonomije Nihat Zeybekci, ministar odbrane Nurettin Canikli te brojni drugi turski zvaničnici.

(N1/Aadolija)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

popara

05.02.2018 12:57

Ne mogu shvatiti da pravoslavci nisu protiv islamofobije,pa oni su sljedeca meta,ovo sa muslimanima je samo igra.

ODGOVORITE
Name

Pendula

05.02.2018 15:34

Cudi me da Bakira nije poveo sa sobom ?

ODGOVORITE
Name

Neka se nose

06.02.2018 23:52

Daleko im kuca, ovaj turcin ima krvi do lakata a i ove vatikanske sotone na svasta su spremne.