OBA bez civilnog nadzora u BiH

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Đorđo Krčmar upozorava da je krajnje vrijeme za deblokadu rada Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije /Oba/, koja je posljednjih mjeseci bez ikakvog civilnog nadzora.

Bosna i Hercegovina 05.02.2018 | 09:15
OBA bez civilnog nadzora u BiH
"To je u suprotnosti i sa poslovnikom o radu ove komiisje, a time se krši i Zakon o radu Obe, koji jasno propisuje nadležnost i obaveze Komisije. Ranije smjene i imenovanja odigravali su se ishitreno", rekao je Krčmar za "Dnevni avaz".

Krčmar, koji je i član Komisije za nadzor nad radom Obe, pita - zašto zamjenici predsjedavajućeg Komisije Bariša Čolak /HDZ/ ili Safet Softić /SDA/ ne sazovu sjednicu Komisije?

"Ako je sjednica mogla da bude zakazana da se usvoji budžet Obe, može i sada, da mi radimo svoj posao koji nam zakon nalaže", istakao je Krčmar.

Krčmar je potvrdio da je po napuštanju SDS-a i prije nedavnog pristupanja DNS-u djelovao kao nezavisni poslanik, te da je tada bilo riječi o tome da bude na čelu Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obe.

Ovo tijelo zasjedalo je posljednji put u oktobru prošle godine, kada je na rok od 60 dana za privremenog predsjedavajućeg bio imenovan Čolak, a komisija je u blokadi od jula prošle godine, kada je smijenjen predsjedavajući Nikola Špirić /SNSD/, nakon čega je ostavku na članstvo u Komisiji podnio njegov stranački kolega Sredoje Nović.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ro

05.02.2018 11:29

Zar nešto kontroliše BiH ? Manite budalaština.Nema države to svako vidi.Zato dijeca od 25 g.voze auta od 50 000 km i 100 000 km imaju stanove a NIKO nesmije da upita ODAKLE IM.Ovo je država još godinu dvije i to je to.Jednostavno rečeno šupačka država.

ODGOVORITE
Name

Re ro

05.02.2018 17:27

Voze auta od 50 000 do 100 000 KM a ne km (kilometara)