Gdje pršute ima više nego drva

Tajna užičke pršute je u podneblju, krije se u zlatiborskoj visoravni, u ruži vjetrova gdje struje sa Jadrana, u sudaru sa sjevercom, istresaju čestice joda koje joj ukus daju.

Srbija 02.02.2018 | 20:23
Gdje pršute ima više nego drva
Ljuti zlatiborski mraz sa vatrom od bukovine najbolje suši meso pretvarajući ga u ukusne zalogaje.

I možda ono najvažnije tu je upleteno i umijeće pršutara koji generacijama prave ovu ukusnu hranu za gurmane.Pobjednici ovogodišnje 18 .po redu Pršutijade, ili Sajma suvomesnatih proizvoda na Mačkatu su za svinjsku pršutu Radomir Šaponjić, goveđu Aleksandar Radojičić, najukusniju slaninu je pripremio i izložio Marko Stojanović, stelju Radomir Šopalović i Nikola Brković.Žiri je odlučio da je kobasica pobjednik, ona koju je donio Aleksandar Čeliković.Na ovaj praznik suvog mesa stigao je iz Istre i Damir Lukač koji je izložio specijalitet tog kraja pršutu koja se dvije godine suši samo na promaji. Izlagao je i pršutar iz Italije.

Rekordna godina po broju izlagača - bilo ih je ukupno 20.Sajam suvomesnatih proizvoda trajaće do nedjelje i predviđa se da će ga posjetiti oko 10.000 turista i ljubitelja suvog mesa.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Neđo.3.Februar.2018

03.02.2018 07:10

Svaka čast vrednom narodu.Tuje uživacija za dušu i gušu.

ODGOVORITE
Name

cvijetin

05.02.2018 11:21

Stvarno je ukus i kvalitet dobar: ali je preskupo: na Zlatiboru sam kupijo uzicku prsutu: 20 eura kilogram sam platijo to je preskupo.