Vašington podstiče rusofobiju

Vašington namjerno "diže galamu" zbog običnih susreta aviona kako bi optužio Moskvu za agresiju, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Svijet 02.02.2018 | 07:13
Vašington podstiče rusofobiju
U saopštenju se navodi da Vašington stalno pokušava da napravi gužvu oko nečega što su u stvari rutinske epizode uzajamnog praćenja aviona.

"Ovakav pristup je ništa drugo do želja da se podstakne rusofobija u medijima i optuži Rusija za agresivne postupke", navodi se u saopštenju.

Isti izvor navodi da ti potezi nisu u skladu sa istinskom težnjom da se ovakvi problemi riješe na "civilizovan način", prenosi "Raša tudej".

Ministarstvo podsjeća da su Moskva i Vašington potpisali sporazum prije više od 30 godina kojim se posebno rugulišu ovakvi incidenti.

U saopštenju se, takođe, podsjeća da je Rusija u više navrata sugerisala da se dokument "dotjera", ali da je američka strana uvijek izbjegavala profesionalni dijalog o ovom pitanju.

Saopštenje ruskog Ministarstva uslijedilo je nakon optužbi Pentagona o nebezbjednom presretanju američkog radio-elektronskog posmatračkog aviona "EP-3", koje je izvršio "suhoj-27" iznad međunarodnih voda u Crnom moru u blizini Krima u ponedjeljak, 29. januara.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar