Đorđe Jovanović: Pozajmica - nikako!

"Bolje da napredujem na trenizima Partizana, nego da igram za bilo koji superligaški klub", iskren je mladi centarfor.

Fudbal 02.02.2018 | 09:00
Đorđe Jovanović: Pozajmica - nikako!
Ne razumem zašto današnji fudbaleri ne napadaju loptu glavom. Skaču iz mesta. Ničemu to ne vodi. Zato mi se ovaj mali sviđa. Gle, gle, on obavezno ima oslonac, jednom nogom se odrazi i iz tog razloga mu je šut glavom jači. Kako se zove? Đorđe Jovanović, kažete. Zapamtiću, biće dobar igrač. Pazite šta sam vam rekao.

Nenad Starovlah, u Limasolu, januara 2018.

Ruku na srce, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije nije bio zadužen za davanje golove, već kao znameniti centarhalf Željenzničara za sprečavanje napadača da dođu u poziciju da ih postignu. Otuda mu za vreme treninga crno-belih na Kipru, prebivalištu u poslednjih 17 leta, nije promakao talenat 19-godišnjeg špica Partizana. Vidi u njemu isto što i struka crno-belih. Šansu da izraste u nosioca igre.

Primećuje i sam Jovanović da na sebi mora da poradi, te posle treninga ostaje na dupunskim časovima. Vežba skok igru.
"Danas sam promašio samo triput", poverio nam se po okončanju rada sa Andrijom Delibašićem, trenerom u stručnom štabu Miroslava Đukića.

"Očekujem veću minutažu na proleće, pa moram da zapnem. Ne mislim da ću biti prvi špic, nije logično, najmlađi sam, ali se nadam da ću imati više prilika da pokažem šta znam. Trebalo bi da poboljšam i agresivnost, bolje pozicioniranje, pomeranje u odbrani, onda prijem i šut levicom..."

Prošle su tačno dve godine otkako ga je Ivan Tomić direktno iz mlađih kadeta prekomandovao među seniore. Poveden je da omiriše ambijent. I to ne kao prvi izbor u projektu na duge staze - ta uloga bila je namenjena Dušanu Vlahoviću - ali je strpljenjem uspeo da pretekne možda talentovanijeg od sebe i bude bliži prvom timu.

"Imao sam samo 16 godina, kao najmlađeg člana grupe bilo me je sramota, ponekad mi je bilo glupo da pitam starije bilo šta. Uglavnom sam ćutao. Sad sam, kao, iskusniji. Na ličnom primeru uveravam kolege prebačene iz omladinaca i Teleoptika da nemaju čega da se plaše i da smo svi ovde velika porodica".

Prošlu sezonu momčić iz Leposavića pamtiće po eksploziji u Kadetskoj ligi Srbiji kad je terorisao golmane, često sa po dva, tri komada u mreži, da bi ove dočekao da poentira i u Superligi. Na gostovanjima Radu i Mačvi. U finišu, za pobede.

"Učinkom sam zadovoljan, međutim, u čovekovoj prirodi je da traži više. I ja želim veću minutažu, valjda je to normalno".

Jesenas je nije imao. Tek 143 minuta raspoređenih na deset utakmica. 

"Uvek sam otvoren, biću i sad: u nekim trenucima nisam bio zadovoljan. Šef Đukić odlučuje, moje je da poštujem odluke. Ne možemo mi igrači da se ljutimo, iako se dešavalo da nekad ne stavi Taleta, Ožega, logično i mene. Moje nezadovoljstvo se odnosilo na period kad sam dao gol Radu, a onda na sledećih pet mečeva nisam ulazio, na nekima ni u protokolu bio. Nikad mi nije palo na pamet da se zbog toga bunim. Shvatio sam da sam mlad, da moram da poštujem autoritete".

Imajući u vidu da je Leandre Tavamba najproduktivniji igrač Partizana, a Ognjen Ožegovićdoveden da zameni Uroša Đurđevića i pritom plaćen, teško je očekivati da će se Đorđe Jovanovićskorije rešiti uloge trećeg centarfora. Zato se kao jedno od pitanja nametnulo i ono da li bi prihvatio da do kraja prelaznog roka u Srbiji (17. februar) ode na pozajmicu, u sredinu koja bi mu garantovala minute. Taj potez ne mora da znači degradaciju. Naprotiv, veličine kao što su Nemanja Vidić i Vladimir Stojković nisu se ustručavale dokazivanja u drugim sredinama.

No, vremena se menjaju, pa i pogledi na fudbal.

"Ne bi mi prijalo da odem iz mog kluba u neki drugi, makar to bilo i na šest meseci. Dirketno i otvoreno: ne bih prihvatio da odem ni u jedan klub Superlige na pozajmicu. Smatram da ću više napredovati na treninzima u Partizanu i utakmicama koliko-toliko, a verujem da ću dobijati šansu, nego da igram za tim ni izbliza nivoa mog omiljenog. Ipak je Partizan - Partizan", cakle se oči u emotivnom zaključku Đorđa Jovanovića.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar