Radnici počeli s štrajkom glađu

Radnici sarajevske “Hidrogradnje” danima protestuju ispred sjedišta firme u Butmiru i zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu tražeći svoja prava, a započeli su i štrajk glađu, jer su, kako kažu, očajni.

Bosna i Hercegovina 30.01.2018 | 14:17
Radnici počeli s štrajkom glađu
Radnici traže penzionisanje 267 radnika, isplatu osam plata koje im duguju odlaskom firme u stečaj i otpremnine za radnike koji su s 30. septembrom 2016. otišli na biro.
 
Predstavnik radnika Meho Šabanović rekao je da su ionako gladni već mjesecima, a na štrajk glađu su se odlučili jer više nemaju kuda, a obećanja koja su ranije dobijali nisu realizovana.

- Većinski vlasnik “Hidrogradnje” je Vlada FBiH, čiji se razni ministri posljednjih desetak godina nisu udostojili da riješe probleme napaćenih ljudi. Najlakše je otjerati nas na biro bez igde ičega, a velika su dugovanja za PIO, zdravstvo, plate, karte, tople obroke... Vlada je morala da riješi problem kažnjavanjem nadzornih odbora i direktora koje je postavljala - rekao je Šabanović za Klix.

On je napomenuo da su se obratili i ministru za boračka pitanja FBiH s obzirom na to da 75 radnika čine bivši borci i ratni-vojni invalidi.

- Već imamo četiri, pet bolesnih ljudi, jer je mnogo hladno. Ubijeni smo duševno u pojam i lekovi ne pomažu. Tužno je da čovjek u 21. veku štrajkuje za svoja prava - rekao je Šabanović.

Protesti pred zgradom “Hidrogradnje” u Butmiru održavaju se 24 časa, a ispred zgrade Vlade FBiH svaki dan od 11 do 14 sati.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

tete

30.01.2018 13:30

Ne razumijem ! Znači imali su šta da jedu i još ŠTRAJKUJU GLAĐU ? Nevjerovatno kakvi su to ljudi.

ODGOVORITE
Name

gugu

30.01.2018 13:45

E vidite, to su pravi ljudi!

Name

Re

30.01.2018 14:53

To su ljudi kojim ce biti ispunjeni zahtjevi,kao i onim u Zenici.

Name

ej

30.01.2018 15:00

Još ih nije stid ŠTRAJKOVATI i tražiti bolje sutra ?

Name

Vlado - I.Sarajevo

30.01.2018 13:32

Samo sindikalci iz Republike Srpske podržavaju vlast,nigdje više na svijetu,pa i ovi radnici Hidrogradnje iz Republike Srpske,na čelu sa onim Milisavljevićem iz Višegrada bitnije im je da podrže vladajuću partiju nego pljačku i propast vlastitog preduzeća,bitno je da njih nekoliko prima plate a imovini preduzeća i dugovanjma prema radnicima više niko i ne priča.

ODGOVORITE