Razlog nepovjerenja u vakcinu autizam, strah ili nešto treće?

Poplava sumnjičavosti osnažena društvenim medijima potkopala je poverenje javnosti u modernu medicinu ostavljajući naučnike i zdravstvene radnike da tragaju za načinima jačanja vlastite verodostojnosti, ocenjuju stručnjaci.

Zdravlje 30.01.2018 | 09:15
Razlog nepovjerenja u vakcinu autizam, strah ili nešto treće?
Posebno u razvijenijim zemljama splasnulo je poverenje u vakcine koja su spasle milione od pogubnosti dečje paralize, tetanusa, boginja, gripa i mnogih drugih nekad galopirajućih smrtonosnih bolesti.

"Nivo poverenja nije onakav kakav je bilo pre 20 godina", kaže francuski imunolog Alen Fišer za agenciju AFP.

"Urušava se", dodao je.

Nivo sumnjičavosti je zapanjujuće veliki.

Istraživanje koje je sprovela Britanska akademija medicinskih nauka prošle godine otkrilo je da samo 37 posto Britanaca veruje dokazima iz medicinskih istraživanja. Dve trećine navelo je prijatelje i porodicu kao pouzdanije izvore.

Četvrtina od 1.500 roditelja anketiranih u SAD u 2017. veruje da vakcine mogu izazvati autizam kod zdrave dece uprkos nepostojanju bilo kakvih verodostojnih dokaza.

Svaki deseti roditelj odbio je da vakciniše svoje dete barem za jednu bolest.

U Francuskoj u međuvremenu više od 40 posto odraslih izrazilo je sumnje u delotvornost i sigurnost vakcina. Takva stajališta imaju posledice.

Veliki kašalj, male boginje i zauške, zarazne bolesti koje su gotovo iskorenjene, vratile su se u protekloj dekadi u SAD zbog toga što je toliko roditelja koji odbijaju da vakcinišu svoju decu, da je premašen prag potreban za ukupni imunitet zajednice.

U Francuskoj zdravstvene vlasti bile su prisiljene na delovanje i od ove godine svako dete koje nije vakcinisano za 11 bolesti neće biti primljeno u vrtić ili školu.



Serija skandala doprinela nepoverenju

Mnogo je faktora koji su doprineli tom porastu nepoverenja, kažu stručnjaci. Najštetnije su serije skandala zbog nedovoljno preispitanih preparata, lošeg nadzora zdravstvenih vlasti i pokušaja prikrivanja.

Francuska je bila duboko potresena skandalom kada je gotovo 4.000 osoba zaraženo HIV-om osamdesetih nakon što je primilo zaraženu krv u transfuziji.

Godine 2010. pokazalo se da korišćenje preparata za šećernu bolest medijator izaziva smrtonosne srčane probleme.

A prošle jeseni hiljade teških malformacija kod novorođenčadi pripisano je leku za epilepsiju valproate.

Slični skandali koji su se ticali epipena za anafilaksiju i lekova za lečenje karcinoma, kao i nameštanja cena, ko i dvoumljenja oko prekomernog prepisivanja opijata poljuljali su poverenje javnosti u lekare i farmaceutsku industriju.

U nedavnom istraživanju u Britaniji 82 posto lekara i 67 posto odraslih osoba saglasno je da su klinička ispitivanja koja finansiraju farmaceutske kompanije često pristrasna na način da rezultiraju pozitivnim ishodom.

Medicinska greška druge vrste bilo je objavljivanje u uglednom medicinskom časopisu Lancet 1998. istraživanja koje je povezalo vakcine i autizam kod dece. Kad je kasnije otkriveno da su dokazi u tom istraživanju krivotvoreni, istraživanje je povučeno i njen autor Endrju Vejkfild je izbačen je iz struke. Ali šteta je bila učinjena.


Precenjujemo rizike vakcinacije i potcenjujemo rizike bolesti

Vakcine i drugi lekovi takođe su žrtve vlastitog uspeha.

"Precenjujemo rizike vakcinacije i potcenjujemo rizike bolesti", kaže Kornelija Betš, naučnica sa Univerziteta Erfurt u Nemačkoj, koja je opširno pisala o vakcinaciji.

U isto vreme mehanizam delovanja vakcine čini se odbojnim, kaže Erik Oliver sa Univerziteta Čikago.

"Unošenje toksičnih materija u telo kako bi se sprečila bolest nije prirodna ideja", kaže on za AFP.

Naš mozak takođe može biti prevaren tako da vidi uzročno-posledične veze između retkih pojava koje se običnom slučajnošću događaju istovremeno.

"Kod mnoge dece se u uzrastu od dve godine dijagnostifikuje autizam što je vreme kad dobivaju vakcine", kaže Oliver.

Kad se doda "halo" efekat interneta i društvenih mreža, počinje da se formira savršena lavina nepoverenja.

"Društveni mediji su ubrzano postali glavni izvor informiranja za mnoge korisnike", kaže Valter Kvatrokioki, italijanski naučnik koji je proučavao širenje lažnih vesti i teorije zavere.

Svaki deseti roditelj odbio je da vakciniše svoje dete barem za jednu bolest. Kada se radi o teorijama zavere osoba naginje onome u šta već veruje i ta pristrasnost igra ključnu ulogu.

"Korisnici (društvenih mreža) rado prigrle netačne informacije kada one potvrđuju ono u šta odranije veruju", kaže Kvatrokioki.

Sve je mutnija granica između činjenica koje su testirane i subjektivnih tvrdnji i to ne pomaže.

Tvit koji je 2014. poslao Donald Tramp, kaže Kvatrokioki, školski je primer. Danas predsednik SAD tada je napisao: "Zdravo dete ode kod lekara, dobije ogromnu količinu vakcina, ne oseća se dobro i promeni se - AUTIZAM. Mnogo takvih slučajeva!"

Kasnije je napisao da je vakcinacija u detinjstvu prihvatljiva, ali ne u jednoj ogromnoj dozi.

 B 92
foto:internet

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mislite svojom glavom!

30.01.2018 13:10

Konacno se budi svijest kod ljudi... Poslusajte ovaj intervju, samo jedan u nizu od njih bezbroj na netu o ovoj temi. Ko zeli da cuje, cuce, ko ne... Neka mu Bog pomogne. https://www.youtube.com/watch?v=GWNJeGwgGKA

ODGOVORITE
Name

Anonym

30.01.2018 13:13

Prvo, postoje naucni radovi koji pokazuju korelaciju izmedju vakcina i autizma. Ovi radovi su objavljeni i jos se mogu naci na online stranicama pojedinih britanskih zurnala. Ovo znam, jer radim na jednom institutu u CH. A kao drugo, ovo sam napisao prije nego sto se pojave nase pametnice i krenu da govore kako smo mi na Balkanu jos u Kamenom dobu zbog ne prihvatanja vakcina...RTS (Srbija) nikada ne bi objavio ovo. A ubise se pricajuci kako se umire od malih boginja...ma dajte, ko ih nije prelezao kao dijete.

ODGOVORITE
Name

DR.

31.01.2018 20:26

Nadji nam radove. Kojih žurnala? Mlatis. Nema pojma.