Video - Federer: Nikada neću dostići Margaret Kort!

Švajcarac, koji je u Australiji osvojio 20. grend slem u karijeri, smatra da nije realno da postane najbolji svih vremena. Sledi odmor i proslava uspeha, a onda i odluka da li će igrati na šljaci ove sezone.

Tenis 30.01.2018 | 16:30
Video - Federer: Nikada neću dostići Margaret Kort!
Rodžer Federer slavi! I ima mnogo razloga za to. Uspeo je da odbrani trofej Australijan Opena i osvoji ukupno 20. grend slem u karijeri, što nikada niko u muškom tenisu nije uspeo pre njega.

"Još uvek sam malo zbunjen jer je sad sve gotovo i što sam uspeo to da uradim. Zaista sam se potrudio. Možda je prošle godine bilo lakše, i izgledalo mi je neralno, a ove godine je bilo nadrealno. Ne mogu da verujem da sam uspeo da odbranim trofej posle svih ovih godina", iskreno je poručio Federer nakon što su se stišale prve emocije.

Napomenuo je da je kao i prošlog januara u Melburnu imao sumnju da će uspeti da dođe do kraja, što mu je pomoglo.

"Nisam siguran koliko sam zaista bio siguran da mogu da odbranim trofej. Osećao sam, kao i prošle godine, da će sve ići svojim tokom, ali da će se neki momak isprečiti na tom putu i da neću biti u stanju da ga zaustavim. Možda ću sledeće godine kada dođem u Australiji verovati da mogu da podignem pehar, a onda verovatno to neću moći da uradim".



Federer se sada primakao najboljima u tenisu - trima damama koje su ispisale istoriju tog sporta. Margaret Kort osvojila je 24 grend slem pehara, Serena Vilijams 23, a Štefi Graf 22 trofeja.

Švajcarac, koji iskreno nije verovao da može da dođe i do 20. trofeja, smatra da neće uspeti da postane najbolji svih vremena.

On je podigao pehare na tri od poslednjih pet grend slem turnira, ali je svestan i da ima 36 godina.

"Mislim da nikada neću dostići Margaret Kort. Iskreno, mislio sam da je i 20 pehara nemoguća misija i da sam već sada otišao predaleko. Nikada, ustvari, nisam ni razmišljao o tome, o tim brojkama, jer je sve to nadrealno. Iskreno, biću veoma srećan i ako ostanem na 20 trofeja", rekao je Federer, koji nije mogao da sakrije veliku sreću posle osvajanja pehara pa je i zaplakao.

On je zadržao mesto broj dva na ATP listi posle trijumfa u Melburnu i približio se vodećem Rafaelu Nadalu na 155 poena razlike. Partije, kao što ih je pružio u Australiji, obećavaju da bi vrlo brzo mogao da smakne Španca sa čelne pozicije, čime bi postao najstariji teniser koji je to uspeo.

U tom slučaju nadmašio bi dosadašnjeg rekordera Andrea Agasija, i to za tri godine.

To bi moglo da se dogodi već u martu, kada brani titutle osvojene u Indijan Velsu i Majamiju.

Ipak, Rodžer još ne razmišlja o tome. Sada će sigurno napraviti pauzu, kako bi proslavio uspeh u Australiji, a naknadno će doneti i odluku o nastupu na delu sezone na šljaci.

Pre početka 2018. spomenuo je da bi u tom periodu mogao da uzme malo veći odmor, i treću godinu zaredom propusti Rolan Garos, ali tek će doneti konačnu odluku.

"Sledi turnir u Dubaiju, koji počinje 26. februara i sa organizatorima sam razgovarao pre Australijan Opena o nastupu. Dogovorio sam se da konačnu odluku donesem posle Melburna. Tako će biti i u vezi sezone na šljaci, jer su sve te stvari međusobno povezane. Moguće je da ću igrati nešto. Sledeće nedelje ili malo kasnije definitivno ću odlučiti", poručio je Federer.



VREME JE ZA SLAVLJE

Rodžer Federer proslaviće osvajanje "okruglog" grend slema u krugu porodice i prijatelja.

"Veoma sam srećan što neću ništa raditi narednih nekoliko nedelja. Biću van terena, sve će biti tiho i to će biti vreme kada ću proslaviti uspeh koji sam postigao. Broj 20 je zaista poseban i portudićemo se da to maksimalno iskoristimo. To je jedan od najvažnijih trenutaka u mojoj karijeri", poručio je Fedeks.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar