Moskva: Uhapšen Aleksej Navaljni

Ruska policija privela je danas vodećeg protivnika Kremlja, Alekseja Navaljnog nekoliko minuta pošto se pridružio pristalicama u Moskvi na protestima širom zemlje protiv politike predsjednika Vladimira Putina.

Svijet 28.01.2018 | 21:48
Moskva: Uhapšen Aleksej Navaljni
"Upravo su me priveli. Nema veze. Dođite u Tvjerskaju. Ovdje niste zbog mene, već zbog vas i vaše budućnosti", napisao je Navaljni na Twtitteru.

Stotine njegovih pristalica okupili su se u Moskvi na skupu protiv vlasti i pozivali birače na bojkot predsjedničkih izbora 18. marta. 

Demonstranti su se okupili i na ruskom dalekom istoku te u Sibiru. Glavne demonstracije sazvane su u Moskvi i u Sankt Peterburgu.

Ranije u nedjelju ruska policija je upala u kancelariju Navaljnog u Moskvi razvalivši vrata metalnom polugom i uhapsila njegove saradnike, saopštili su njegovi saradnici.

Navaljni je svoje pristalice pozvao na proteste širom Rusije kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog "lažnih" predsjedničkih izbora 18. marta na kojima se očekuje pobjeda Vladimira Putina.

Opozicioni lider ne može učestvovati na izborima zbog sudske presude za koju on tvrdi da je djelo Kremlja.

Gradonačelnica Moskve koja nije izdala odobrenje za skup, upozorila je da će zatražiti "pravosudne mjere" za opozicionog lidera. 

Aleksej Navaljni (41) je triput uhapšen 2017. zbog organizovanja neodobrenih skupova s više desetina hiljada demonstranata širom zemlje i s više stotina uhapšenih. 

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar