Ustavni sud traži stav o akcizama

Ustavni sud BiH pozvao je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine da se, kao strana u postupku, izjasni o apelaciji koju su tom sudu podneli poslanici koji se protive izmenama seta zakona o povećanju akciza i putarina na gorivo.

Bosna i Hercegovina 28.01.2018 | 12:39
Ustavni sud traži stav o akcizama
Parlament je dopis Ustavnog suda primio 25. januara i ima rok od deset dana da odgovori na navode iz apelacije koju su podneli poslanici SDS, DF, SDP, ASDA, BPS i Nezavisnog bloka.

Oni smatraju da su zakoni izmenjeni suprotno Ustavu BiH jer ih je Dom naroda iz skraćenog postupka preveo u hitni, iako je predlagač bio Savet ministara BiH.

Na taj način protivnici povećanja akciza nisu imali šanse da to zaustave na parlamentarnim komisijama. Takođe, oni od Ustavnog suda traže da donese privremenu meru zabrane primene ovih zakona sve dok sudije ne donesu konačnu odluku o apelaciji.

Podsećamo, lider SDA Bakir Izetbegović nedavno je izjavio da apelacija nema šansu pred Ustavnim sudom BiH što su njegovi rivali protumačili kao dokaz Izetbegovićevog uticaja na sudije Ustavnog suda.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar