Gasovod iz Turske gradi Srpski tok

Preduzeće "Južni tok" koje je bilo formirano zbog projekta istoimenog gasovoda kroz Srbiju, uskoro će biti preimenovano u "srpski tok" i sa novim imenom gradiće trasu za gas od Bugarske do Srbije, piše "Blic".

Srbija 27.01.2018 | 10:05
Gasovod iz Turske gradi Srpski tok
Izvor lista navodi da su preimenovanje kompanije, kao i njeni novi zadaci, dogovoreni između državnog rukovodstva Srbije i Rusije.

Sagovornik lista napominje da će i ruski "Gasprom" izdvojiti određena sredstva za podršku firme "srpski tok", a procjene su da bi gasovod kroz Srbiju koštao nešto više od sto miliona evra.

List navodi da će se zbog ovakvih planova preduzeće "Srbijagas" zadužiti kratkoročnim kreditom od 15 miliona evra, a taj novac je namijenjen za dodatno uvećanje kapitala.

Tako će umjesto gašenja kompanije, koja je fomirana 2011. godine zajedno sa ruskim "Gaspromom" zbog izgradnje "južnog toka", ona biti finansijski osnažena i ponovo aktivirana.

Drugim riječima, piše list, "srpski tok" će se pojaviti u svojstvu glavnog izvođača radova druge trase gasovoda "Turskog toka", odakle bi od 2019. godine trebalo da se Srbija snabdijeva gasom.

Iz srpskog čvorišta gas koji prolazi ispod Crnog mora će se isporučivati i za druge zemlje jugoistočne Evrope, jer ukrajinska trasa više neće biti u funckiji.

Iz "Srbijagasa" nisu željeli zvanično da komentarišu saznanja "Blica", dok stručnjaci tvrde da je dobro što se pokreću aktivnosti kako bi se izgradio alternativni gasovod.

Izvor: Srna

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Šta je bilo

27.01.2018 10:20

Šta je bilo sa istraživanjem nalazišta nafte u Posavini kao što je najavljivo Petar Đokić preko režimskih medija prije šest sedam godina.Nema ništa ali je bitno zbuniti narod prije izbora samo da bi dobili vlast.Sada će vezano za "srpski tok "izmisliti nešto novo a i jeste godina izbora

ODGOVORITE
Name

Posavina

27.01.2018 16:42

Rekli su da se Obudavac više neće tako zvati ,nego "Obu Dabi" ! :)

Name

Re

27.01.2018 17:17

Srpski tok? Ovo ce i Dunav biti srpski Dunav.

Name

Li Jon

28.01.2018 09:15

Citao sam neki clanak prije nekog vremena kako su u Slovackoj otkrivena nalazista elementa litijum i da su tamo svi bili zbog toga u euforiji.Vise nego da su otkrili naftu.Litijum se koristi u baterijama od mobilnih telefona do auta.Narocito zbog primjene u akumulatorima elektricnih auta je elemenat buducnosti.Npr elektricni automobili Tesla koriste istu vrstu baterija koju nalazimo u telefonima, lap-topovima... I onda, nedavno, nailazim na neki clanak o firmi Rio Tinte koji su na globalnom nivou medu najpoznatijim firmama koje se bave vadenjem,trgovinom raznih ruda.I saznajem da su u Srbiji privatizovali neke rudnike litija kod Loznice.Vise ovakvih rudnika.A mi nista ne znamo o tome.Da li ce ovdje da bude litij-dolara(kao sto Arapi imaju petro dolare)?

ODGOVORITE