Najuža ulica od 30 centimetara

Najuža ulica, široka samo 30 centimetara, smještena je u staroj jezgri iračke prijestolnice Bagdada.

Zanimljivosti 26.01.2018 | 13:52
Najuža ulica od 30 centimetara
Nalazi se između kuća starih više od devet decenija u bagdadskom Kesreu. Lokalno stanovništvo ulicu zove "derbune", što u prevodu znači "uska ulica".

Duga je 70 metara, a postoji osam kuća čiji se izlazi nalaze u ovoj ulici. Kuće su stare, zanemarene i male što dodatno otežava život ljudi koji žive u njima.

Nijedno vozilo ne može ući u ulicu, a stanovnici sve stvari koje kupuju, a koje su potrebne za kuću, prevoze na biciklima ili nekim drugim ručnim prevozima. Međutim, nekada ni to nije dovoljno.

Jedan od vlasnika kuće u "najužoj ulici" Yasir Mutassar izjavio je da nisu u mogućnosti u kuću unijeti ili kupiti bilo koju vrstu namještaja.

"Kupio sam mašinu za veš, ali nisam je uspio dovesti do kuće. Satima sam čekao na početku ulice. Nakon toga sam je prodao nekome drugom", ispričao je Mutassar.

Međutim, uprkos svim tim poteškoćama, u ovoj ulici živi već 35 godina. I Ebu Abdullah živi u ovoj ulici u Bagdadu. Prema njegovim riječima, kroz ulicu ne može proći ni dženaza.

"Ukoliko premine neko iz ulice sanduk preko krova prebacujemo do sporedne ulice i onda na groblje", ispričao je Ebu Abdulah.

U ovoj ulici, dodao je, godinama zajedno žive suniti i šiitski Arapi.

Komentari / 0

Ostavite komentar