Delegati o stanju bezbjednosti

U obraćanju članovima Doma naroda državnog Parlamenta, u okviru rasprave o Informaciji o stanju bezbjednosti u BiH za 2016. godinu, odnosno o problemu terorizma, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić je apelovao na delegate da pomognu ovom ministarstvu pri dobijanju informacija od policijskih agencija.

Bosna i Hercegovina 25.01.2018 | 11:57
Delegati o stanju bezbjednosti
''Kada smo sačinjavali informaciju neke policijske agencije u BiH su odbile da nam daju podatke kojima raspolažu, tako da smo te podatke "skidali" s internet stranica tih agencija. Ti podaci nisu međusobno kompatibilni, tako da i ova informacija ima svojih manjkavosti. Čak su nam u Zastupničkom domu sugerisali da i ne tražimo te podatke, jer to navodno nije naša nadležnost. Zato smatram da se treba zauzeti konačan stav o tome da li ćemo sačinjavati informaciju o stanju bezbjednosti u cijeloj BiH, ili ćemo prikupljati samo podatke agencija koje djeluju pod okriljem Ministarstva bezbjednosti BiH'', kazao je Mektić.

Povod za ovakvo reagovanje bila je diskusija delegata SNSD-a Sredoja Novića koji je, iznoseći podatke iz spomenute informacije, kazao kako u 2016. nije zabilježen niti jedan teroristički akt, ali je podneseno 20 izvještaja protiv 23 osobe, što je, prema njegovom mišljenju, izuzetno zabrinjavajuće.

Ministar Mektić je napomenuo kako ni u 2017. godini nije zabilježen niti jedan teroristički čin, a da se spomenuti izvještaji odnose na osobe koje se vraćaju sa stranih ratišta i koje se zbog toga sigurnosno obrađuju. Istakao je i kako je BiH, u vezi sa mogućnošću da se dogodi teroristički napad, u istom rangu kao i Francuska, Belgija i druge zapadnoevropske zemlje.

Na Novićevu diskusiju osvrnuo se i Darko Babalj, delegat SDS-a.

''Mi u BiH kao da prizivamo da nam se dogodi teroristički napad. Svako malo neko govori o tome. Svi mi bi, zapravo, trebali prestati koristiti ovo pitanje u dnevno političke svrhe i raditi na tome kako bi spriječili mogućnost nekog eventualnog terorističkog akta'', naglasio je Babalj.

Prema njegovim riječima, mnogo veća opasnost u BiH trenutno je problem nedozvoljene trgovine drogama. Na ovu njegovu tvrdnju, u ironičnom stilu, reagovao je delegat HSS-a Mario Karamatić.

''Predlažem da uvedemo akcize na droge i mislim da će tek tada policija aktivnije raditi na njihovoj zapljeni. Trenutno akcize na kilogram rezanog duhana iznose 94 marke, pa policija svako malo po Hercegovini pravi akcije zaplijene duhana i prepadaju babe po Širokom Brijegu, Ljubuškom..., a dileri prolaze. zato mislim da bi trebali da uvedemo akcize na droge kako bi se policija počela efikasnije boriti protiv ovog problema'', kazao je Karamatić.

Odgovarajući na pitanje delegata HDZ-a BiH Zdenke Džambas u vezi sa istragom o napadu na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima 2016. godine, Mektić je kazao kako su policijske agencije završile svoj dio posla, dostavile izvještaj Tužilaštvu BiH protiv šest osumnjičenih osoba, te da je sada na Tužilaštvu da preduzme naredne korake u vezi sa ovim slučajem.

Na kraju delegati nisu dali podršku ovom izvještaju, tako da je konstatovano kako ovaj dokument nije primljen k znanju, bez bilo kakvog dodatnog zaključka.

Ranije u toku ove sjednice delegati su usvojili izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojima je definisana isplata policijskog dodatka pripadnicima Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, kao i dopune Krivičnog zakona, kojima se onemogućava ublažavanje kazne i zamjena zatvorske kazne novčanom, osobama osuđenim za krivična djela protiv integriteta BiH, terorizma i u vezi s terorizmom. Rasprave o ovim prijedlozima protekle su bez ijedne diskusije.

Izvor: Faktor

Komentari / 0

Ostavite komentar