Tramp: Spreman sam na intervju

Američki predsednik Donald Tramp kaže da je spreman da ga pod zakletvom intervjuiše specijalni tužilac Robert Maler.

Svijet 25.01.2018 | 07:40
Tramp: Spreman sam na intervju
Maler istražuje navodno mešanje Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

"Zapravo, radujem se tome. Uradio bih to pod zakletvom", rekao je Tramp obraćajući se novinarima u Beloj Kući, prenosi Rojters.

Maler je prethodno izrazio želju da u okviru istrage o navodnoj umešanosti Rusije u američke predsedničke izbore, razgovara sa Trampom o njegovoj odluci prošle godine da otpusti bivšeg direktora FBI Džejmsa Komija i savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina.

Maler istražuje da li je Tramp ometao pravdu kada je od Komija početkom 2017. godine tražio da odustane od istrage Flinovih kontakata sa tadašnjim ruskim ambasadorom u Vašingtonu, a zatim nekoliko meseci kasnije otpustio direktora FBI koji je tada vodio odvojenu istragu ruskog mešanja, prenosi Glas Amerike.

Tramp je više puta odbacio optužbe da je njegova kampanja bila u dosluhu sa Rusijom.

Predsednik je pre više meseci rekao da bi pristao da se sastane sa Malerovim istražiteljima, ali je nedavno doveo u pitanje neophodnost bilo kakvog razgovora s obzirom na to da, kako je poručio, "nije bilo dosluha".

Malerov zahtev Trampovim advokatima da pitaju svog klijenta o odluci da otpusti Flina zato što je lagao potpredsednika Majka Pensa o kontaktima sa ambasadorom Sergejom Kisljakom, zatim Trampov razgovor sa Komijem o eventualnom odustajanju od istrage tadašnjeg savetnika za nacionalnu bezbednost i kasnije otpuštanje direktora FBI, ukazuju na to da je specijalni tužilac sada usredsređen na pitanje ometanja pravde, navodi VOA.

Tramp je ranije rekao da nije tačno da je od Komija zahtevao da odustane od istrage Flina.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar