Izabran komesar za ljudska prava

Poslanici u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope danas su izabrali novog Komesara za ljudska prava. To je Dunja Mijatović iz Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina 24.01.2018 | 18:05
Izabran komesar za ljudska prava
Ona će preuzeti dužnost povjerenika Savjeta Evrope za ljudska prava 1. aprila 2018. godine na mandat od šest godina, bez mogućnosti obnove mandata.

Povjerenik Savjeta Evrope za ljudska prava nezavisna je i nepristrasna institucija koju je Savjet Evrope uspostavilo 1999. godine s ciljem promocije svijesti i poštovanja ljudskih prava u 47 država članica Savjeta Evrope.

Dunja Mijatović je ekspert za ljudska prava i medijske politike i jedna od osnivača Regulatorne agencije za komunikacije BiH. Obavljala je i dužnost predstavnice za slobodu medija OEBS-a.

Za vrijeme mandata, kontinuirano je radila na rješavanju problema s kojima se nose novinari u regionu koji pokriva OEBS, od sigurnosti i radnih uslova novinara, do uloge novih tehnologija i procesa digitalizacije, a posljednjih godina posebnu pažnju posvetila je problemu online zlostavljanja novinarki i promovisanju njihove sigurnosti.

Za svoj rad nagrađena je Charlemagne medaljom za evropske medije, koja se dodjeljuje evropskim ličnostima koje su dale veliki doprinos u oblasti medija.

(N1)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Porfirije

24.01.2018 20:00

Sramota...veterinarka komesar za ljudska prava Vijeca Evrope.....

ODGOVORITE
Name

Bas Lepo ,

25.01.2018 00:34

ali to ne vazi za r -sku ,đzaba ides tamo i stvaras nepotrebne troskove ,tu ostani kod njoh ,nest ces bar nauciti od ovih lopuza.