EP: Slovenija "srušila" Španiju, raduju se i Makedonci!

Rukometaši Slovenije pobedili su selekciju Španije u drugoj utakmici druge faze Evropskog prvenstva – 31:26.  Slovenci se ne predaju, sjajna igra u Varaždinu! Selekcija Veselina Vujovića odigrala sjajan meč i pobedila veliku reprezentaciju, posle čega je zadržala šanse za ulazak u završnicu.

Ostali sportovi 23.01.2018 | 21:00
EP: Slovenija "srušila" Španiju, raduju se i Makedonci!
Izabranici Veselina Vujovića je tako zadržala teoretske šanse za plasman u polufinale šampionata.

Biće zanimljiva borba za drugo mesto pošto Nemačka i španija imaju po četiri, Slovenija i Makedonija po tri boda.

Češka je poslednja natabeli sa bodom, dok je siguran učesnik borbe za medalju Danska sa šest bodova.

Najefikasniji u redovima pobedničke selekcije bio je Gašper Marguč sa 5 golova, a po četiri su postigli Borut Mačkovšek i Blaž Blagotinšek.

Reprezentaciju Španije predvodio je Feran Sole sa 6 golova, dok je Adrijan Figueras postigao dva manje iz četiri šuta.

Slovenci se ne predaju!

Iako su bili i besni i razočarani zbog pojedinih sudijskih odluka sa starta turnira, zbog kojih su u drugu fazu ušli sa manjim brojem bodova od zasluženog, rukometaši Slovenije zabeležili su izuzetno važnu pobedu na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj i zadržali šanse za prolaz u "nokaut" fazu.

"Zmajčeki" su ovog utorka uveče u Varaždinu pružili sjajnu partiju u meču sa favoritom Španijom i konkurenciji poručili da se neće predati sve dok i matematički ne ostanu bez šansi za plasman u polufinale.

Prva pobeda u drugoj fazi bila je ubedljiva: Slovenija - Španija 31:26 (13:12)!

Španci su ravnopravan rival bili samo u prvom poluvremenu, kada su vodili u nekoliko navrata. Ipak, ispostaviće se da Slovenci vođstvo stečeno preokretom u finišu prvog poluvremena - 13:12, neće ispustiti do kraja meča!

Vujovićev tim vratio se na teren silno motivisan i brzo stigao do pet golova prednosti - 20:15, kada je i prelomljen meč. Golman "zmajčeka" Urh Kastelic je sjajno branio tokom celog meča, a pogotovo u tim trenucima.

Prednost je u 45. minutu narasla na maksimalnih sedam golova - 25:18, nakon čega je bilo jasno da će Slovenija upisati prvi trijumf u drugoj fazi EP.

Iako su u finišu zapretili španski rukometaši, dalje od tri gola zaostatka - 28:25 - nisu prišli. Na kraju, pet razlike.

Prava je šteta što su Slovenci u drugu fazu takmičenja preneli samo bod iz "onog" remija sa Nemačkom, jer jer im je za polufinale potrebno da se poklope mnoge stvari. Drugim rečima, ne zavise od sebe.

Slovencima je potrebna pobeda protiv Češke, ali i da Španija i Nemačka u poslednjem kolu remiziraju čime bi sve tri selekcije imale po pet bodova.

Ne treba zaboraviti ni Makedoniju, koja večeras protiv Češke (20.30) takođe ima šansu da dođe do petog boda, a onda sutra u direktnom okršaju protiv vodeće Danske odlučuje o svojoj sudbini. Šansu nisu izgubili ni Česi, koji bi se večerašnjom pobjedom nad Makedonijom vratili u igru za plasman u polufinale.

Dakle, sve je otvoreno. Sve selekcije iz Grupe II mogu da prođu dalje, ali jedino Danska ne zavisi od rezultata ostalih mečeva već samo od svojih.

GRUPA II

19. januar:

Nemačka - Češka 22:19
Slovenija - Danska 28:31

21. januar:

Nemačka - Danska 25:26
Makedonija - Španija 20:31

23. januar:

Slovenija - Španija 31:26
Makedonija - Češka (20.30)

24. januar:

Slovenija - Češka (16.00)
Makedonija - Danska (18.15)
Nemačka - Španija (20.30)

Tabela: Danska 6, Španija 4, Nemačka 4, Slovenija 3, Makedonija (-1) 3, Češka (-1) 2.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar