Analiza - Partizanov put do plej-ofa: Teže nije moglo!

Crno-beli u teškoj situaciji, Mornar iz Bara u velikoj prednosti u borbi za četvrto mesto!

Košarka 25.01.2018 | 23:08
Analiza - Partizanov put do plej-ofa: Teže nije moglo!
Polako, ali sigurno došli smo do završnice ligaškog takmičenja na Jadranu, a u poslednjih pet kola dobićemo odgovor na jedinu nepoznanicu kada je u pitanju plasman u plej-of - ko će osvojiti četvrto mesto. Košarkaši Partizana su pobedom nad Cibonom sačuvali šanse u toj borbi, ali je trenutno četvrtoplasirana ekipa, Mornar iz Bara u ponedeljak uveče odgovorio jako - ubedljvom pobedom na gostovanju kod Zadra.

U ovom trenutku nema nikakve dileme - Mornar je prvi favorit za poslednje mesto u doigravanju, jer ima pobedu više od Partizana i bolji međusobni skor u duelima sa beogradskom ekipom. Praktično su to dve pobede razlike i zbog toga je zadatak ekipeNenada Čanka još teži.

Jasno je da u poslednjih pet kola Partizan mora da čeka poraze Mornara i da pritom beleži pobede. Da stvar bude gora po crno-bele, u poslednjih pet kola igraju protiv tri najbolje ekipe u ligi - gostuju Crvenoj zvezdi i Cedeviti, a dočekuju lidera Budućnost. Od sva tri pomenuta tima u prvom delu sezone Partizan je izgubio i to ubedljivo. Pored njih, rivali crno-belih do kraja ligaškog dela biće Mega Bemaks u Pioniru i Olimpija u Ljubljani. Protiv Mege je Partizan slavio u prvom delu sezone u gostina, dok su od Olimpije crno-beli izgubili u Pioniru i možda bi baš taj poraz mogao na kraju da bude koban po ambicije ekipe u regionalnom takmičenju ove sezone.

Može se pretpostaviti da Partizan neće napraviti kiks protiv Mege na svom parketu, dok su sve četiri preostale utakmice biti u najmanju ruku "upitne". Činjenica je da Partizan polako ulazi u formu i da Čanak uigrava ekipu, kao i da su crno-beli znali ranije da pobeđuju sve pomenute rivale, ali u ovom trenutku bi trijumfi nad njima pre mogli da se nazovu iznenađenjem nego nečin očekivanim. A možda je baš to pozicija iz koje bi Partizan mogao da crpi potrebnu snagu i energiju u završnici jadranske sezone.

Kada su u pitanju Barani, njihov raspored u poslednjih pet kola je za nijansu lakši nego Partizanov i to je još jedan adut u korist crnogorske ekipe. Naime, Mornar će dočekati Budućnost, Cedevitu i MZT, a slede mu gostovanju Igokei i Ciboni.

Naravno, pored Mornara i Partizana u trci za četvrto mesto i dalje se nalaze i FMP Železnik i Zadar. Ako se u obzir uzmu rezultati koje su pomenute četiri ekipe beležile u međusobnim susretima, Mornar je slabiji samo od Pantera jer je u Baru izgubio sa osam poena razlike, a u Železniku slavio sa pet poena (84:79). U ovom trenutku jasno je da FMP ima prednost na ostale ekipe, ali trenutno Panteri i Zadar imaju trijumf manje u odnosu na crno-bele, odnosna dva u odnosu na Barane.

Parni valjak ima lošiji međusobni skor i od FMP-a, ali je sa druge strane, uspešniji je od Zadra pošto je slavio u oba meča sa Hrvatima. Posle 20. kola uslediće pauza u Jadranskoj ligi zbog obaveza klubova u nacionalnim kup takmičenjima. Na konačan rasplet oko četvrtog učesnika plej-ofa po svemu sudeći moraćemo da sačekamo do 10. marta, kada se igra poslednje 22. kolo regionalnog takmičenja.

Sve u svemu, jasno je da je pred Partizanom, nešto što bi maltene moglo da se nazove nemogućom misijom, ali biće ovo dobra prilika i za ekipu i za Čanka da pokažu šta su radili i koliko su napredovali u prethodnom periodu, odnosno da li tu ima materijala da se makar završnica sezone u Superligi učini zanimljivom.

RASPORED DO KRAJA:

18. kolo: Mornar – Budućnost, Cibona – FMP, Igokea – Zadar, Crvena zvezda – Partizan.

19. kolo: Igokea – Mornar, Partizan – Mega Bemaks, FMP – Crvena zvezda, Zadar – Cibona.

20. kolo: Olimpija – Partizan, Mega Bemaks – FMP, Mornar – Cedevita, Crvena zvezda – Zadar.

21. kolo: FMP – Olimpija, Partizan – Budućnost, Cibona – Mornar, Zadar – Mega Bemaks.

22. kolo: Cedevita – Partizan, Budućnost – FMP, Mornar – MZT Skoplje, Olimpija – Zadar.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar