Počeo ekonomski forum u Davosu

Uz pojačane mjere bezbjednosti u švajcarskom Davosu danas je počeo 48. Svjetski ekonomski forum (WEF).

Svijet 23.01.2018 | 13:42
Počeo ekonomski forum u Davosu
Glavna tema ovogodišnjeg Foruma u Davosu je "Kreiranje zajedničke budućnosti u svijetu koji se cijepa". Globalne ekonomske i sigurnosne teme dominiraće tokom foruma.

Na početku foruma ponajviše pažnje privlače stroge mjere bezbijednosti koje su organizatori poduzeli. Policijski helikopteri nadziru malo švajcarsko mjesto na Alpama, a na putu do tog mjesta švajcarska vojska i policija postavili su nekoliko kontrolnih punktova.Šef policije u kantonu Graubunden Walter Schlege izjavio je da 4.400 vojnika pomaže policiji u mjerama sigurnosti. Dodao je da će doći i oko 600 vojnika iz Lihtenštajna.

Schlege je takođe, kazao da se posljednjeg dana foruma očekuje dolazak američkog predsjednika Donalda Trampa i da će za tu priliku biti poduzete dodatne mjere bezbjednosti u kojima će biti uključene i američke tajne službe.

Uporedo s tim, Federalno vijeće Švajcarske naredilo je vojsci da sruši svaki avion koji prekrši zabranu letenja iznad regije u kojoj je smješten Davos.Nekoliko nevladinih organizacija u Švajcarskoj pokrenulo je kampanje na društvenim mrežama protiv dolaska američkog predsjednika Trampa.

Učešće na forumu u Davosu najavili su i francuski predsjednik Emanuel Makron, predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, britanska premijerka Tereza Mej, njemačka kancelarka Angela Merkel, premijer Indije Narendra Modi, šef kanadske vlade Justin Trudeau, zamjenik premijera Turske Mehmet Simsek i brojni drugi zvaničnici iz 70 zemalja.

Izvor: Anadolija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Haris

23.01.2018 13:48

Imal tamo Cvijanovićke to je strašan Ekonom

ODGOVORITE
Name

re

23.01.2018 14:34

Siguran je jedino Crnadak.

Name

Romanija

23.01.2018 17:56

Ako bude kako mutljevine, eto ti je sa svojim.

Name

Ja

24.01.2018 13:31

Cemu toliko obezbjedjenje? boje se naroda mozda?

ODGOVORITE