Vlast u BiH pod lupom stranaca

Neefikasnost bh. vlasti će se ponovo naći pod lupom međunarodnih institucija, piše N1 napominjući da će Savjet Evrope polovinom iduće sedmice raspravljati o nagomilanim problemima u BiH. Slučajevi “Sejdić-Finci”, “Ljubić” i Mostar će dobiti značajnu pažnju u novoj Rezoluciji.

Bosna i Hercegovina 20.01.2018 | 20:14
Vlast u BiH pod lupom stranaca
Izvjestioci Savjeta Gejl i Koks u prijedlogu Rezolucije otkrivaju i da BiH ustvari nije demokratija.

Bosna i Hercegovina nije demokratija nego je etnokratija u kojoj se na izborima mogu kandidovati Bošnjaci, Hrvati i Srbi, ali ne i oni koji se tako ne deklarišu samo je jedna od poruka koje će se naći u prijedlogu rezolucije o BiH  Savjeta Evrope. Od bh. vlasti će biti zatražena hitna izmjena izbornog zakonodavstva. Pored ovog jedna od glavna tema rezolucije će biti vladavina prava te provođenje obavezujućih i konačnih odluka Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava.

Prijedlog Rezolucije  Savjeta Evrope glasi: "Skupština, primjećuje, da su izbori 2014. drugi koji su od 2009. i presude u slučaju “Sejdić-Finci” održani u skladu sa pravnim i ustavnim okvirom koji je protivan evropskoj Konvenciji o ljudskim pravima i koji su ponovo omogućili samo Srbima, Hrvatima i Bošnjacima da se kandiduju za Predsjedništvo ili da budu izabrani/imenovani u državni Dom naroda. Skupština takođe zahtjeva od vlasti u Bosni i Hercegovini da što prije implementiraju odluku Ustavnog suda od 1. decembra 2016. o sastavu Doma naroda FBiH (u tzv. slučaju “Ljubić”) prije nego se održe opšti izbori 2018., jer bi se u protivnom našli u opasnosti nemogućnosti formiranja vlasti na nivou Federacije i države."

Iz kancelarije Generalnog sekretara Savjeta Evrope Jaglanda pojasnili su spekulacije u vezi s mogućim uvođenjem sankcija Bosni i Hercegovini. Provođenje presuda svih sudova ostaje nužnost.

"Sve države članice Savjeta Evrope obvezane su Konvencijom o ljudskim pravima i odlukama Evropskog suda za ljudska prava. Neke se odluke provode brže, a neke sporije. Zemljama članicama se ostavlja, takozvano, 'polje slobodne procjene' pri provođenju tih odluka. Dalji nadzor vrši se redovnim „uvidom u sprovođenje tih presuda“ za koji se stara Komitet ministara  Savjeta Evrope, a kojeg čine predstavnici svih zemalja članica. Komitet ministara nema u planu sankcije protiv Bosne i Hercegovine. To ne sprečava političku diskusiju o nužnosti sprovođenja presuda, kako uopšte, tako i u ovom posebnom slučaju", izjavio je Danijel Holtgen, portparol generalnog sekretara Savjeta Evrope.

Da će se nešto ovakvo i naći u prijedlogu rezolucije prije nekoliko dana su najavili predstavnici HNS-a, a prijedog je posebno komentarisao Božo Ljubić. On se tom prilikom obrušio na one koji kažu kako je nemoguće provesti izmjene izbornog zakona u izbornoj godini.

"Savjet Evrope traži da se to hitno provede I da se to uradi evo najkasnije šest mjeseci prije izbora. Prema tome na taj način otpadaju i oni prigovori nekih aktera pogotovo iz Sarajeva da se u izbornoj godini ne može mijenjati izborni zakon. Evo Savjet Evrope kaže da može i da treba", kazao je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS)

Predsjedavajući bh. delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Senad Šepić za N1 kaže kako ne očekuje sankcije, ali očekuje da se čuje glasno nezadovoljstvo članica. Očekuje se i direktno imenovanje odgovornih za neispunjavanje odluka Sejdić-Finci, Pilav i rješavanje slučaja Mostara.

"Ono što je po meni jako loše i što je loše za Bosnu i Hercegovinu je da se po više puta evropska javnost mora upoznati kroz ovakve dokumente da naše vlasti više puta preuzimaju obaveze, obećavaju, ali malo ili skoro ništa ne urade", istakao je Šepić.

U svrhu jačanja vladavine prava Rezolucija će tražiti će da uspostavimo Vrhovni sud BiH ili da se kreira Apelacioni sud u okviru Suda BiH. Rasprava o BiH u Savjetu Evrope će biti održana sredinom iduće sedmice, a odmah nakon toga se očekuje i djelomična rasprava u Evropskom parlamentu u okviru rasprave o Zapadnom Balkanu, navodi N1.

Izvor: N1.info

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

007

20.01.2018 21:01

Prvo,nema dogovora unuar jedne nacije ili naroda,a posle toga ni unutar BIH.Vodeće stranke vode svoje politike,a kako su nesposobne,sve okrenu na nacionalnu sigurnost ili bezbednost.Žalosno je da nam budućnost kroje SAD,Rusija ili Turska.A to nam se dešava već 2 veka.

ODGOVORITE
Name

kole

20.01.2018 21:10

Vi bi doveli nekoga sa zapada da bude predsjednik nepostojece bih,isto ko i nadri-sud nepostojece drzave..Mostar NIKAD nece biti jedan niti mozete nesto uraditi u Republici Srpskoj..Sva nastojanja da otmete Srbe od Rusa ,nece proci..ostali u tzv bih neka idu kuda im volja..

ODGOVORITE
Name

Jalovo

20.01.2018 21:43

Od jalovih rezolucija nema nista.Ti stranci su srusili sistem i uspostavili konfesionalnu denokratiju.Potpuna nakarada zalivena divljim liberalnin kalitalizmom.To ne funkcionise i nece ni funkcionisati.

ODGOVORITE
Name

Piksi

21.01.2018 09:30

Opet im pomažu, skretanjem pažnje sa konkretnih stvari (tipa Rafinerija, Birač, propast banaka itd).

ODGOVORITE
Name

Latini

21.01.2018 09:33

Svugdje u demokratskom sistemu vlada vecina samo u bih vladaju hrvati

ODGOVORITE
Name

K

21.01.2018 09:39

Nista novo to mi znamo20 godinà.Dokle god vladaju ncionalne stranke tako cenam biti.Imamo svake 4 godine dato promenimo.Imamo ovu godinu sansu sve dojednog smenimo ..Izvini RE. na nepismenosti nisam sklovàñ koti

ODGOVORITE
Name

roki

21.01.2018 10:23

Hajd sa Srbima gradi demokratiju kad su uvijek ugrozeni.

ODGOVORITE
Name

Pa Da

21.01.2018 11:46

Srbi su pali sa Marsa.