Radnici najavili generalni štrajk

Radnici Fabrike cijevi “Unis” iz Dervente u ponedjeljak će stupiti u generalni štrajk, najavljeno je iz Sindikalne organizacije ovog preduzeća.

Republika Srpska 20.01.2018 | 19:15
Radnici najavili generalni štrajk
Rukovodstvo „Unisa“ je radnicima ponudilo isplatu oktobarske plate bez doprinosa do 19. januara, te uplatu doprinosa za jul i zaostala dugovanja za jednog od radnika koji je stekao uslove za penziju, do 26. januara.

Ipak, Štrajkački odbor je odbio ovu ponudu, uz obrazloženje da „radnici insistiraju da se ne prihvataju obećanja koja se uglavnom ne ispunjavaju, nego samo konkretna rješenja“.

Štrajkači traže isplate plata za oktobar i novembar, te uplatu doprinosa za jul, avgust, septembar, oktobar i novembar prošle godine, što je predviđeno protokolom potpisanim krajem septembra 2017. godine, kao i ovjeru zdravstvenih knjižica i uplata doprinosa za radnike koji su stekli uslove za penzionisanje. Jedan od zahtjeva je i isplata troškova prevoza za radnike koji putuju.

Uprkos tome što je 19. januara isplaćena najavljena oktobarska plata bez doprinosa, odlučeno je da se stupi u generalni štrajk do pronalaženja trajnog rješenja, bilo da se radi o nastavku proizvodnje ili stečaju preduzeća.

Izvor: DerventaCafe

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

E jbg

20.01.2018 19:01

Opet Dodik kriv!! Zovite ga da rijesi problem.

ODGOVORITE
Name

KS

20.01.2018 19:42

On ga je izazvao sa svojim tajkunima i nepostenim ministrima.Dok je proglasavao direktore unisa privrednicima godine,isti su pljackali unis.U to vrijeme kada su bili privrednici godine nisu uplacivali obaveze(penziono i zdravstveno) i izvlacili su novac u Srbiju a i dijelili kredite koje je vlada rs davala.A i danas ista garnitura registruje firme unutar unisa(a isti vlasnici)i varaju radnike sa obecanjima

Name

@eh

20.01.2018 20:06

KS,tesko je neke stvari objasniti.Srbija vec dugo godina pljacka RS,svi Tajkuni iz RS novac ulazu u Srbiju bilo u nekrtenine bilo u biznis,ali se novac isisava.To je kad Srbin iz RS hoce da bude veci Srbin od onoga u Srbiji,a opet onaj Srbin iz Srbije hoce da bude veci Rus od Rusa u Rusiji.

Name

Rerere

20.01.2018 20:42

Mi jednostavno trebamo prvo da se pomirimo sa komsijama i da sa njima saradjujemo a Srbija i Hrvatska su zemlje koje u ovoj nesretnoj Bosni i Hercegovini samo mesetare i zavadjaju i prije svega gledaju korist

Name

Re Eh,

20.01.2018 21:17

Šta pricate vi,dali vi uopste razumete ,kako funkcionira prerađivacka industrija, molim te ne blamiraj sam sebe "ukoliko neznas kako to i kakav je 'vrstni red ,idi rode u knjizaru nabavi jednu brosuru ,tamo ti sve lepo pise (stara baba bi razumela) ne ponizavaj narod brez potrebe "svrsto si se u klasu prve razreda ( nisi jos dozreo uklopi malo um.

Name

Trebinje

20.01.2018 22:01

Ova drzava se godi za osnovna ljudska prava ...je li ovo moguće!!!!

ODGOVORITE
Name

Ako

21.01.2018 12:04

Nemaju, neka zatvore.

ODGOVORITE