Embid i Francuska? Parker kaže "ne, hvala!"

"Ne sviđa mi se kada vidim Sloveniju ili Hrvatsku kako igra sa Amerikancima", kazao je legendarni francuski "plej" Toni Parker koji je poput Evana Furnijea protivnik "naturalizacije" u košarci.

Košarka 24.01.2018 | 15:15
Embid i Francuska? Parker kaže "ne, hvala!"
Džoel Embid je "zvezda u usponu" NBA lige, štaviše - izabran je u Ol star petorku, a pažnju medija je prethodnih dana privukao i zbog izjave u vezi sa nacionalnim timom.

Momak rođen u Kamerunu, koji se u SAD preselio sa 16 godina, kazao je da ne isključuje mogućnost da jednog dana zaigra za ovu afričku zemlju, ali opcija je i reprezentacija Francuske za koju ga trenutno "vežu" samo rođaci koji tamo žive.

Mediji podsećaju da je Nikola Batum tokom Svetskog prvenstva 2014. godine pozvao snažnog centra da igra za "galske petlove", ali da je ovaj to odbio porukom "da nije Francuz".

Šta je uticalo da promeni odluku i da se zainteresuje za Francusku, nije jasno, ali to se nimalo nije dopalo reprezentativcu te zemlje Evanu Furnijeu, koji je tu ideju nazvao "presmešnom", dok je slično, ali umerenije, reagovao i legendarni Toni Parker.

Plejmejker Spursa, koji je na zalasku karijere i koji se već penzionisao iz nacionalnog tima, ne podržava ideju da Embid kao Kamerunac nastupa za Francusku, mada u fudbalu imamo primer da Samuel Umtiti, koji je poput košarkaša rođen u Jaundeu, igra za "trikolore".

"Mislim da igrači treba da igraju za reprezentacije zemalja u kojoj su rođeni, u kojoj su odrasli...", kazao je Toni Parker, prenosi portal "Eurohoops".

"Ne sviđa mi se kada vidim Sloveniju ili Hrvatsku kako igra sa Amerikancima. Moramo da poštujemo Francuze koji naporno rade da bi igrali za našu reprezentaciju. Imamo takođe i veoma dobrog centra, Rudija Gobera... FIBA ima svoja pravila i to je sve dozvoljeno, ali ako pitate mene - ja sam za nacionalne timove sa igračima koji su rođeni u zemlji za koju igraju".

Da ne bi bio pogrešno protumačen, Parker je naveo da nema ništa protiv Džoela Embida za koga kaže da je dobar momak.

"Pričao sam sa Luvavuom i kaže da je on sjajan momak. Smeje se, priča francuski, i stvarno nemam ništa protiv njega, ali ovo je stvar principa", kazao je Parker koji je rekao da veruje da Embid može da postane najbolji centar u NBA ligi.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar