"Licemjerna je zabrinutost SDP"

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić saopštio je da današnja "zabrinutost" SDP-a za evroatlantski put BiH predstavlja vrhunac licemjerstva i providan pokušaj da se građani BiH natjeraju da zaborave katastrofalne rezultate vladavine te stranke koja će ostati zapamćena po višegodišnjoj blokadi evropskog puta BiH.

Bosna i Hercegovina 19.01.2018 | 18:56
"Licemjerna je zabrinutost SDP"
"Savjet ministara je, nakon osam godina blokade evropskog i NATO puta od stranaka koje danas najglasnije iskazuju lažnu zabrinutost, uspio da otkloni neslijeđene zastoje i da ubrza evropske integracije BiH", napisao je Zvizdić u reagovanju na pismo koje mu je uputio SDP u vezi sa Upitnikom Evropske komisije.

On je naveo da je Savjet ministara uspio da nadoknadi nedostatak odgovornosti i nerad kadra SDP-a i ocijenio da ta stranka "zluradim politikantskim saopštenjima pokušava da ubijedi javnost u ispravnost njihovih stavova".

Zvizdić je istakao da je Upitnik baziran isključivo na načelu ustavnih nadležnosti, visokom nivou stručnosti i na prikazu aktuelnog stanja u BiH.

On je pozvao SDP da kaže zašto je upravo ta stranka punih osam godina blokirala evropski i NATO put BiH.

"Šta su na evropskim integracijama BiH radili članovi SDP-a u vrijeme dok su susjedi BiH napredovali i dobili kandidatski status - Crna Gora 2010, Srbija 2012, a Albanija 2014 godine?", pita Zvizdić.

On smatra da je još drastičniji primjer SDP-ove blokade NATO puta BiH, te da je to bio "očiti ustupak SNSD-u".

Zvizdić je konstatovao da su upravo aktuelno Predsjedništvo BiH i Savjet ministara pokrenuli i završili registraciju više od 30 lokacija vojne imovine, čime su stvoreni uslovi za aktivaciju MAP-a, kao izuzetno važnog koraka BiH ka NATO integracijama.

"Želim građanima BiH, posebno mladim ljudima, da ponovim pozitivnu i radosnu vijest da će Upitnik brzo biti dostavljen Evropskoj komisiji u Briselu, da će BiH dobiti kandidatski status, čime će nepovratno biti potvrđena evropska perspektiva BiH, biće aktiviran MAP za BiH, što će biti naredni i ključni korak ka NATO integracijama i jačanju ambijenta mira, bezbjednosti i stabilnosti", nvodi Zvizdić.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

istina

19.01.2018 18:37

EU je za vrijeme alijanse trazila promjenu ustava BiH za priblizavanje evropi, a ne provodjenje reformske agende i ispunjavanje upitnika. Promjena politike EU-e prema BiH se promijenila tek donošenjem na snagu britansko njemačke incijative, a sve do tada je bilo samo provođenje presuda iz strazbura, al eto provedite vi presudu sejdic finci

ODGOVORITE