Vučić treba da ode na Kosovo

Ne znm kako će proći sutrašnja posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji, pogotovo poslije pokušaja ubistva u Srebrenici kada je bio sasvim sam, ali da i pored opasnosti treba da ide i da bude sa Srbima, kaže ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Srbija 19.01.2018 | 10:30
Vučić treba da ode na Kosovo
- Nikad više ne smije da ostane sam. On nije čovek koji će prihvatiti argument "opasno je", već želi da bude sa Srbima i u tome niko ne može da ga spriječi. I ne treba. Vučić ide da pokaže da je država uz njih i da se nikada neće povući iz njihovog života - rekao je Vulin.

On je naveo da je Vučić hrabar državnik koga ne mogu uplašiti upozorenja da mu je bezbjednost ugrožena, te da je hrabro što ide na Kosmet u situaciji kad Albanci traže svaku priliku da se nešto desi, kako bi priče o Specijalnom sudu za OVK i o Zajednici srpskih opština bile skinute sa dnevnog reda.

- Ide na Kosovo i Metohiju zato što zna kakav je odjek ovaj monstruozni akt (ubistvo Olivera Ivanovića) proizveo na Kosmetu i zato što ljudima malo fali da kažu "ovdje više nema života, pravde i nade, idemo negdje da nas neće ubijati". Ako se to bude desilo, onda nema ni sporazuma, ni dogovora - rekao je Vulin za "Sputnjik".

Odgovarajući na pitanje da li je ubistvo lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića dobar povod da se Vojska Srbije vrati na Kosmet u skladu sa Rezolucijom 1244 UN, Vulin je rekao da je to volja velikih sila, koje mogu da donesu odluku o tome.

Napominjući da je Briselski sporazum više nego jasan i da sjever niko ne može da preuzme, Vulin je istakao da takozvana vojska Kosova ne može da se pojavi na sjeveru Kosmeta.

- Vučić je kao pregovarač Vlade Srbije dobio garancije i od NATO da nema bezbjednosnih snaga Kosova na sjeveru Kosova i Metohije i da ne mogu da prelaze Ibar - kaže on.

Prema njegovim riječima, dok se to ne promijeni, prema Rezoluciji 1244, KFOR je jedina oružana sila na Kosmetu sa kojom Beograd sarađuje - zajednički patrolira na administrativnoj liniji, ima redovne sastanke načelnika Generalštaba Vojske Srbije i tako će i nastaviti.

Komentarišući izjavu prištinskog zvaničnika Hašima Tačija da je spreman da sarađuje sa Srbijom na istrazi ubistva Ivanovića "u skladu sa važećim zakonima", Vulin je rekao da Tači, kao i obično, igra za svoju publiku i pokušava da skupi neki poen i da dokaže kako su oni nezavisna država sa sopstvenim zakonima.

Vulin je rekao da su veoma ozbiljne izjave predsjednika parlamenta samoproglašenog Kosova Kadrija Veseljija "da se Albanci neće zaustaviti sve do Niša, ako Srbija pokuša da vrati Kosmet", te da to poziv na rat i to u ime Albanaca.

- Spremite se da snosite konsekvence za to što ste rekli, a posebno ako to budete uradili. Pozvao je u rat u ime Albanaca. On nije čak rekao Kosovo, rekao je "mi Albanci". To je čitav balkanski rat. Moramo da stavimo do znanja cijelom svijetu, pa i njemu, da se ne igraju s takvim stvarima na Balkanu. Na Balkanu od riječi, preko jednog metka, dođe do požara - istakao je Vulin.
(Srna)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Osvit

19.01.2018 09:48

Bolje bi bilo da je pozvao policiju da pohapsi one koji siju strah po Sjeveru Kosova, koji pale auta, da pored vlasnika zapaljenog auta ispitaju i one koji voze neregistrovane dzipove a koji se spominju u kontekstu nasilja . Politike koje misle da je opravdan cilj koristiti se i nasiljem da bi ostvarili politicki cilj i pobjedu odvedu zemlju u ralje kriminala i korupcije a ovima nista nije strano pa ni politicke likvidacije .

ODGOVORITE
Name

Re

19.01.2018 10:04

Dok si ti osvit zna se gdje ti je mjesto

Name

Borac rs

19.01.2018 10:13

AKO MU PRIJETI OPASNOS NEKA POVEDE I DODIKA TAD CE BITI SIGURAN .

ODGOVORITE
Name

re

19.01.2018 11:38

Išao bi Dodik,ali mu Albanci i SAD ne daju.

Name

Nezavisni

19.01.2018 11:21

Biće on siguran kad je već sebi obezbedio sigurnost s Hašimom Tačijom u razgovoru kome više baca prašinu u oči, zašto nje objavio dan žalosti u Srbiji?Zašto nije otišao na sahranu? Dosta više laganja narodu providan je.

ODGOVORITE
Name

Sinny Boy

19.01.2018 11:57

Zašto nije bio na sahrani Olivera Ivanovića?

ODGOVORITE
Name

Piksi

19.01.2018 13:35

Zato što mu je crtao metu na čelo! Zato što Oliver nije bio za Briselski sporazum! Zato što im je smetao u kriminalnim radnjama! Zato što je Oliver bio Srbin i pravoslavac!

Name

Zapanjeni

19.01.2018 12:01

Sad kako hoce, i jedan i drugi Baja! Ne otici na sahranu Oliveru Ivanovicu...? Ma sta vise da se kaze! Strah?! Ignorisanje politickog oponenta?!! Vucicu! I ono malo postovanja nestalo je! Ovajo odavde odavno je prezren i odbacen. FUUJ!

ODGOVORITE
Name

007 BOND

19.01.2018 12:13

Nema on šta da traži u Državi Kosovo! To je za njega inostranstvo!

ODGOVORITE
Name

BOBA

19.01.2018 12:16

VUČIĆ IDE NA KOSOVO ZBOG GLASOVA. BOLJE DA SU ON I DODIK OTIŠLI NA SAHRANU OLIVERU IVANOVIĆU NEGO ŠTO SE BUSAJU U SRPSTVO ZBOG APLAUZA I JAVNOSTI KOJA JE DOTAKLA DNO.BITI ČOVIJEK BEZ NACIJONALNE RETORIKE KOD NJIH JE NEMOGUĆ MISIJA.ČEMU SU SE SMJEŠKALI NA RAZGOVORU U BEOGRADU .ONI TO RADE NESVJESNO.ZLATNA SREDINA JE VRLINA SVAKOG ČOVJEKA.NJIMA JE SLAVA POMUTILA RAZUM.

ODGOVORITE
Name

Boki

19.01.2018 18:42

SRAM daga Bude ne otici man sahranu takvom covj

Name

Daidza

19.01.2018 13:19

"Pokusaj ubistva Vucica u Srebrenici" sta izvali ovaj klempavi Vulin!?

ODGOVORITE
Name

Semberija

19.01.2018 20:40

Fuj ,koja ljiga od čovjeka!?Sad on kao neki "junak" odlazi na KiM.Sram ga bilo ,na sahranu u Beograd nije mogao da dođe.Imao preča posla!

ODGOVORITE