Ubice htjele da naškode Kosovu

Ko god je ubio Olivera Ivanovića htio je time da predstavi Kosovo kao nestabilnu zemlju, rekao je za DW kosovski predsjednik Hašim Tači.

Region 18.01.2018 | 16:11
Ubice htjele da naškode Kosovu
Dodaje da je dobrodošla saradnja srpskih institucija u istrazi.

„Kosovske i međunarodne institucije čine maksimalne napore kako bi se ovo zločinačko ubistvo razjasnilo što je prije moguće. Ovo je Kosovu najmanje trebalo“, rekao je u Prištini za DW predsjednik Kosova Hašim Tači.

„Oni koji su ovo planirali i izvršili htjeli su da naštete imidžu Kosova i da predstave Kosovo kao nestabilnu kriznu zemlju, kao zemlju metaka, a ne mira.“

Na pitanje novinara DW da li ima pomaka u istrazi, Tači je rekao da ne može da iznosi informacije koje bi škodile istrazi, ali se nada „da ćemo brzo izneti istinu na svjetlo dana kako bismo razjasnili atentat na jednog viđenog kosovskog političara“.

Kosovski predsjednik dodaje da je najbolje kloniti se spekulacija te da politika ne treba da se miješa u istragu.

„Juče sam pričao sa srpskim predsjednikom Vučićem i rekao da je za Kosovo dobrodošla svaka saradnja srpske države ukoliko postoji umješanost krugova iz Srbije. Svaka indicija – ne samo iz Srbije već iz svake zemlje – je dobrodošla“, navodi Tači.

“Ubistvo treba što prije razjasniti bez obzira da li ima etničku, poliitčku ili mafijašku pozadinu”, rekao je on, dodajući da „nema naznaka da se radi o etničkim ili političkim“ motivima. „Gospodin Ivanović je bio i srpski državljanin i mislim da je i sam govorio da najmanje problema ima sa Albancima. Čak je govorio da sa Srbima ima velikih problema i da se osjeća ugroženim. Ali naglašavam da ne želim da prejudiciram ko stoji iza ubistva.“

Tači je zaključio da je mogući cilj inspiratora i izvršilaca pogoršanje međuetničkih odnosa ili podjela među Srbima na sjeveru Kosova, ali da je ideja počinilaca možda bila da „daju Srbiji povod za prekid dijaloga sa Kosovom“. Na kraju tog procesa, dodao je Tači, treba da dođe do priznanja nezavisnosti Kosova.

Izvor: DW

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Aqua

18.01.2018 16:25

Nedaj samo da ti se vucic petlja u istragu.

ODGOVORITE
Name

Mia

18.01.2018 16:46

Samo nedaj Vucicu da ti se petlja i sve ce biti uredu nace te vi njega brzo...

ODGOVORITE
Name

srbin

18.01.2018 17:10

Vi ste tog vidjenijeg politicara cetiri zadnje godine mucili po zatvorima kako te zmijo nije sramota.

ODGOVORITE