Stiže nova „koža“ iz „Adidasa“

Fudbaler Barselone Luis Suarez, NBA zvezda Demijan Lilard i košarkašica Njeka Ovgumike nalaze se među prvim sportistima na svetu koji dobijaju novu „kožu“. Ona je plave ili tamnobraon boje, prianjaće uz postojeću, i omogućiće im da se tokom treninga i takmičenja osećaju udobnije i da ostvaruju bolje rezultate na terenu.

Zanimljivosti 17.01.2018 | 12:24
Stiže nova „koža“ iz „Adidasa“
Ova „revolucija“ je deo tehnološkog ostvarenja kompanije „Adidas“, koja je u saradnji sa američkom agencijom za svemirske programe Nasa stvorila najmodernije sportsko odelo, „alfaskin“.

Projekat na kom se godinama radilo u laboratorijama širom sveta usavršen je uz upotrebu tehnologije „Aramis“, kojom je Nasa istraživala spoljašnje delove svemirskih letelica. Reč je o 3D mapiranju objekata, uz pomoć kamera i senzora koji se pomeraju i sakupljaju informacije brzinom od čak 500 frejmova po sekundi.

Inženjeri „Adidasa“ su to iskoristili za „skeniranje“ sportista, kada su se merili njihovi pokreti, analizirao svaki detalj i stvoren je proizvod kojim se ponose.

„Osećaj kada navučem 'alfaskin' je isti kao kada vezujem pertle na kopačkama pre izlaska na teren. To me fokusira na ono što me čeka i spreman sam da pružim maksimum“, rekao je Luis Suarez, urugvajski napadač iz redova Barselone.

Najveći napredak u odnosu na ranije slične proizvode je u najmodernijem kinetičkom dizajnu, koji eliminiše šavove, trenje ili bilo šta što može da omete sportiste tokom pokreta. Praktično, koža i ovo sportsko odelo postaju jedno. Pritom, o inovativnosti govori i podatak da je u izradi materijala uključena specijalna vrsta tkanina sa titanijumom i 3D aluminijumskim sferama koje hlade telo i održavaju optimalnu temperaturu.

„Kada nosim 'alfaskin', osećam se kao da nosim odelo superheroja i kao da mogu da uradim sve što poželim na terenu“, istakao je Demijan Lilard, bek NBA kluba Portland trejlblejzers.


RTS
fotto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar