Grci nikako neće ime "Makedonija"

Većina Grka ne želi da termin "Makedonija" bude upotrebljen u bilo kakvom rješenju u dugoročnom sporu oko imena bivše jugoslovenske republike, rezultati su posljednjih anketa. Prema rezultatima istraživanja anketne agencije "Mark" za list "Porto Tema" na pitanje da li će se saglasiti sa imenom koje će obuhvatati termin "Makedonija" oko 68 ispitanih odgovorilo je sa "ne", a 23,6 odsto sa "da".

Svijet 14.01.2018 | 16:04
Grci nikako neće ime "Makedonija"
Spor oko imena bivše jugoslovenske republike Makedonije /FJROM/ traje skoro tri decenije.

Grčka je osporila ime Makedonija od sticanja nezavisnosti FJROM od SFRJ 1991. godine, ističući da se time podstiče polaganje prava na teritoriju istoimene provincije na sjeveru te zemlje.

Atina se saglasila sa terminom FJROM do rješenja spora. Pod tim imenom je FJROM ušla u sastav UN 1993. godine.

Dvije susjedne zemlje saglasile su se da formiraju radne grupacije na čelu sa šefovima diplomatija radi razgovora o rješenju. Izražena je nada da će biti postignut napredak u razgovorima sa posrednikom 17. januara.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Tuzlak

14.01.2018 18:04

Dok smo svi bili SFRJ , Grci se nisu nista ni pitali,a sada nas j..e sve ko stigne. Jbg.

ODGOVORITE
Name

Bas Vala

14.01.2018 21:01

Pojavise se likovi ni od kuda,daj nezavisnos za ovo,daj nezavisnost za ono.Zar ne mislis da je za sve kriva ,,Velika Srbija,,.

Name

Izraelac

14.01.2018 19:59

A sta fali da se zove Makedonija ... kako pola svijeta ne prizna Jevrejima Jerusalim kao njihovo kulturno i nacionalno dobro, a grcima dozvoljava da rijec makedonija svojataju do krajnjih granica razuma...

ODGOVORITE
Name

Goranac

14.01.2018 20:57

Pa,zove se Makedonija,pokrajina u Grckoj a to sto je neko prije stotinjak godina dao ime Makedonija susjednoj teritoriji to je njegov problem.Grcka Makedonija je kud i kamo starija.