Havaji-38 minuta panike i straha

Američki mediji i danas kao prvu vest donose priču o lažnoj uzbuni na raketni napad na Havaje, ocenjujući da su stanovnici te savezne države koju nazivaju "rajem", pretrpeli 38 minuta panike i "primarnog straha".

Svijet 14.01.2018 | 12:38
Havaji-38 minuta panike i straha
Ej-Bi-Si njuz prenosi izjavu Valeri Tarner, stanovnice Kauaija, koja se sa dvoje dece zatvorila u kupatilu i iskusila "najdužih i najstrašnijih 38 minuta u životu".

Upravo venčani par, Fil i Kejt Farm koji su na Havaje došli na medeni mesec u hotel Grand Hajat Kauai, rekli su da ih je osoblje odvelo kroz kuhinju u podrum da čekaju alarm.

Kada je čuo upozorenje za lansiranje rakete, "nastala je panika i strah", rekao je Fil Farm za Ej-Bi-Si kanal WCVB.

"To je primarni strah koji se nalazi, pretpostavljam, u dubini vašeg srca".

En-Bi-Si njuz daje vremenski pregled šta se dešavalo u tih 38 minuta koji su "užasnuli" građane Havaja.

U 8.07 časova ujutru, po lokalnom vremenu, Agencija za vanredne situacije Havaja (Hi-EMA) šalje pravo upozorenje na napad balističkom raketom televizijama, radio stanicama i na telefone, umesto primarnog, internog testa koji je bio u planu.

Nakon tri minuta, kontaktirana je američka Pacifička komanda kako bi potvrdila da nije bilo lansiranja rakete, a policiji u Honoluluu je saopšteno da je to bila lažna uzbuna, nakon čega policajci izlaze sa sirenama da obaveste stanovništvo.

U 08.13 Hi-EMA je u mogućnosti da povuče obaveštenje o opasnosti, što znači da svi oni koji nisu primili poruke prvi put jer im telefoni nisu bili uključeni ili nisu imali signala u tom trenutku, neće primiti nikakvu poruku kada upale telefon ili dobiju signal.

Četiri minuta nakon toga, članica američkog Kongresa Tulsi Gabard prva je zvaničnica koja objavljuje na društvenoj mreži Tviter da je obaveštenje o pravoj opasnosti bila greška.

Samo minut posle toga, Hi-EMA šalje svoje zvanično saopštenje za javnost na društvenim mrežama da je obaveštenje bila lažna uzbuna, ali svi oni koji nemaju pristup Tviteru ili Fejsbuku "još uvek se nalaze u mraku".

U 08.24, Guverner Havaja Dejvid Idž na Tviteru deli saopštenje Hi-EMA-a, kako bi proširio vest, a šest minuta posle toga dodaje obaveštenje o lažnoj uzbuni i na svojoj Fesbuk stranici.

U 08.45, navršava se 38. minut ispunjen panikom i strahom u kojem Hi-EMA tim dobija odobrenje Sistema za obaveštenja i uzbune (FEMA) da pošalje novo obaveštenje na sve uređaje koji imaju mogućnost vajrles internet konekcije koje glasi "Lažna uzbuna. Nema pretnje od rakete ili opasnosti po državu Havaji".

Nakon 45 minuta, guverner Idž izlazi pred medije i govori da je "ljudskom greškom poslata lažna uzbuna", a četiri minuta nakon toga njegova izjava je objavljena na društvenim mrežama.

U 1.00 posle podne po lokalnom vremenu i nekoliko sati kasnije, Idž i Vern Mijagi koji je šef Hi-EMA-e, održavaju konferenciju za novinare na kojoj iznose detaljan splet događaja prema vremenu, a Idž navodi da vlada zaustavlja sve buduće vežbe uzbune dok Hi-EMA ne sprovede potpunu istragu o ovom događaju.

Si-En-En donosi naslov "Od raja do panike: Stanovnici Havaja i turisti bežali u zaklon u strahu od raketnog napada".

"Mislite- o Bože, hoćemo li umeti? Je li ovo stvarno raketa koja stiže ka nama ili je samo test" navela je 24-godišnja Azbel koju je zajedno sa njenim momkom i stotinama drugih gostiju u hotelu osoblje "okupilo kao krave" u podrumu.

"Ljudi plaču i očigledno su užasno uplašeni", rekla je ona.

Kako je AP izvestio ranije, guverner Havaja se govoreći na konferenciji i izvinio za "bol i zabunu" koje je izazvalo lažno upozorenje.

Dok je predsednik lokalnog parlamenta Havaja Skot Saiki rekao da je neko pritisnuo pogrešno dugme, iz Bele kuće je saopšteno da se radilo isključivo o "državnoj vežbi".

Saiki je izjavio da je sistem, za koji je stanovnicima Havaja rečeno da se na njega mogu osloniti, potpuno zakazao.

Američki predsednik Donald Tramp je obavešten o situaciji na Havajima gde je građanima upućeno upozorenje na opasnost od balističke rakete uz rečenicu "Ovo nije vežba".

"Predsednik je upoznat sa situacijom u vezi sa vežbom za vanredne okolnosti na Havajima. Reč je isključivo o vežbi", kazala je portparolka Bele kuće Lindzi Volters, preneo je Rojters.

Havaji su u decembru prošle godine testirali sirenu za upozorenje od nuklearnog napada po prvi put od završetka Hladnog rata.

Testiranja su usledila nakon rastuće pretnje od raketnog i nuklearnog programa Severne Koreje.

Pjongjang je u septembru 2017. izvršio svoj šesti nuklearni test.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

KAHRIC RAMIZA IZ GRADISKE SR

14.01.2018 13:02

NE ZNAM KOME DA SE OBRATIM MAJKA SAM 3 DJECE 1 SIN 2 CERKE. MOJ MUZ SE OBJESIO POSLE RATA JA SAM SA 3 DJECE SAMA OSTALA BIO MI MUZ U 16 BRIGADi RATNI VOJNI INVALID MOJI PROBLEMI NIKAD DA STANU. VIŠE NEMAM KOME DA SE OBRATIM. DA LI CE IKAD BITI PRAVDE I CEMU NADA

ODGOVORITE
Name

Ejfs

14.01.2018 13:22

Tako je svima gdje god Ameri uvode demokratiju.

ODGOVORITE