Ne možemo davati direktive BiH

Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović razgovarala je u Ankari sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom o odnosima sa EU, upravljanju migracijama, te o situaciji u regionu, prije svega, u BiH.

Svijet 09.01.2018 | 20:59
Ne možemo davati direktive BiH
Erdogan je na konferenciji za novinare nakon sastanka ocijenio posjetu Kitarovićeve veoma korisnom i uspješnom. "Ovo je vjetar u leđa razvoju naših bilateralnih odnosa, ali i odnosa u regionu koji dijelimo", rekao je Erdogan.

On je naveo da su razgovarali i o stanju u BiH u vezi sa Dejtonskim sporazumom, dodajući da je položaj Hrvata unutrašnje pitanje BiH, prenose hrvatski mediji.

"Imamo stalnu težnju da pomognemo, ali bez direktiva kako treba raditi", rekao je Erdogan.

On je istakao da je važna vojna saradnja Turske i Hrvatske, te da odnose dvije zemlje treba još više konkretizovati na raznim poljima.

Kitarovićeva, koja je danas doputovala u jednodnevnu posjetu Turskoj, rekla je na konferenciji za novinare da ove dvije zemlje imaju odlične odnose, bez otvorenih pitanja, ali da postoji prostor za poboljšanje, posebno u oblasti privrede i investicija.

"Želim da naglasim veliku važnost ustavne ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH i potrebe da se nastavi sa ustavnim reformama", rekla je Kitarovićeva i dodala da su se saglasili da je članstvo u NATO-u put za sve zemlje u jugoistočnoj Evropi, a da će im Hrvatska pružiti pomoć. 

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zoki

09.01.2018 22:12

Pa stvarno ova zena nije normalna Ona trazi nesto u BiH za hrvatski Narod,sto nije dala ni Srbima ni Bosnjacima,a ni drugim narodima u Hrvatskoj.Pa koji he ovo cinizam i idijotluk.Hrvati na osnovu Srba i Bosnjaka su zanemarivi,a sad kad bi vrsili popis bili bi nacionalna manjina,a htijeli bi da budu glavni u BiH Imali iko sem Madjara da vole Hrvate,onda tek mozete zamisliti kakvi su tek Madjari.Kolinda bjezi kuci,ispadas smijesna.

ODGOVORITE
Name

Boki

10.01.2018 10:20

Ni Srbija nije dala narodnost Bošnjacima u Srbiji a ni Hrvatima......Oni su nacionalne manjine ko i Srbi i Bosnjaci u Hrvatskoj. Sta je tebi onda ovde sporno?