Rodila 15 djece, doživjela stotu

Mileva Đorđević iz Gornje Slatine kod Foče živjela je gotovo jedan vijek, izrodila je petnaestoro djece i to dva puta dvojke, jednom trojke, a nikada nije išla ljekaru, priča jedan od njenih sinova Slavko (74), medicinar u penziji.

Republika Srpska 07.01.2018 | 15:30
Rodila 15 djece, doživjela stotu
Slavko Đorđević navodi da je Mileva u braku s Đokom Đorđevićem u periodu od 1934. do 1952. godine rodila osam sinova i sedam kćerki. Preminula je 2005. godine u 99. godini, a njen muž Đoko 1992. godine.

Početak zajedničkog života Mileve i Đoke pred i za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada su vladali neimaština i tifus, bio je tragičan. Prvih petoro djece, dva sina i tri kćerke, preminuli su ili nastradali u ranom djetinjstvu.

Đorđevići, ipak, nisu gubili volju za životom, pa su na svijet donijeli još desetoro djece, koje su uspjeli da podignu. Od njih su dobili 24 unuka i 34 praunuka. 

Slavko priča da u fočanskoj regiji nijedna žena nije rodila toliko djece kao njegova majka, te se prisjeća da su Đoko i Mileva uvijek bili zdravi i da nikada nisu išli ljekarima.



"Majka se sama porađala, što je meni, kao medicinaru, sada čudno. U bolnici gdje sam radio ljekari i sestre brinu o svakoj porodilji, podvežu im pupčanik nakon porođaja, okupaju bebu, srede je, a to je moja majka na selu sve sama radila. Sama se porađala, dijete spremala, sebi podvezivala pupčanik. Bila je izuzetno vrijedna i dobra majka i dobra žena", priča Slavko.

Đoko i Mileva su iz Gornje Slatine, još prije Slavkovog rođenja, prešli u Gornju Jošanicu u selo Bare, blizu crkve Svetih Konstantina i Jelene, na tetkino imanje.

Živjeli su u maloj kući s dvije prostorije. U jednoj sobi bila je kuhinja s ognjištem i verigama, gdje se sjedilo i jelo za okruglim stolom - sinijom, a u drugoj su spavali, roditelji na krevetu, desetoro djece na podu na slami.

"Otac i majka spavali su na drvenom krevetu, a nas desetoro djece na patosu. A znate kako se spavalo na patosu? Od ražane slame napravi se stera, prošije se i razastre po patosu, a na steru se stavi ponjava. Tu svi legnemo, uzmemo jastuke punjene vunom, jer smo imali dosta ovaca, i opet se pokrijemo ponjavom. Svi smo ležali u istoj sobi", opisuje život dvanaestočlane porodice sin Slavko.

Prema njegovim riječima, imali su veliko imanje i od zemljoradnje i stočarstva mogli su da zadovolje sve potrebe za hranom. Uzgajali su raž, ječam, pšenicu i kukuruz, koje su mljeli na svojoj vodenici. Imali su par volova za oranje i par konja za prevoz ogrevnog drveta i odvoz robe na pijacu, kao i ovce, svinje, kokoši…

"Jeli smo zdravu hranu i živjeli zdravo. Moja kuća nikad nije ništa kupila osim soli i šećera, sve smo proizvodili", prisjeća se Slavko.



On dodaje da je majka sve sama stizala. Briga je bilo i kako obući 12 ukućana, pa je tkala i plela sve odjevne predmete.

"Tkala je džempere, suknje i košulje, plela čarape. Znala je da istka i svečane košulje, kakav je bila dobar stručnjak", kaže sin Slavko.

Slavko napominje da svakodnevno naporno radilo, a da se odmaralo za vjerske praznike. Tri najradosnija dana u godini za Đorđeviće su bili krsna slava Đurđevdan, Vaskrs i Božić.

"Radovali Božiću jer bi se na Badnji dan u predsoblje unijela slama, prostrla na patos i tu smo se dugo igrali, čekajući ponoć i kad nastupi Božić tada bismo se veselo mirbožili. Majka bi pripremila gurabija, kolača, pita, pečenje. Poštovali smo i post i rad i Božić i svece", navodi Slavko.

Đorđevići su kroz život jedni drugima bili najveći oslonac, podržavali su jedni druge i pomagali se međusobno.

"Sada se ne rađa mnogo djece. Veliko je čudo kad majka rodi troje, četvoro djece, a moja majka je rodila petnaestoro. Čini mi se da je željela još rađati, ali godine su učinile svoje", priča Slavko.

Danas je živo sedmoro djece Đoka i Mileve - Slavko i njegova sestra blizankinja Slavojka, braća blizanci Josip i Jovan (65), Radivoje (71), Rada (9) i Fima (78).

(Srna)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Karadoz

07.01.2018 14:26

Ovo izgleda Srna nema sta da objavi pa pise o zeni sto je umrla 2005. Mislim kakva je ovo vijest?

ODGOVORITE
Name

re

07.01.2018 19:21

To je panika. Bijela kuga vec odavno hara, djece sve manje, a iseljavanje iz RS poprima razmjere egzodusa. Sve vecim odlaskom mladih ce biti sve manje djece sto ce izumiranje i nestanak ubrzati visestruko. Jedino rjesenje i spas je da babe pocnu radjati djecu......

Name

?

07.01.2018 14:45

Braća Jovan i Josip? Zar nije Josif?

ODGOVORITE
Name

Па

07.01.2018 16:46

А тек Рада (9) она се родила после смрти њених родитеља. Јој јој јој.

Name

re karadoz

07.01.2018 16:45

Nije bitno ko je vijest objavio ali ako ništa trebao bi imati poštovanje prema ovoj ženi i njenom mužu.Danas mi vaspitavamo jedno ili dvoje pa neuspijemo.Ja mislim da bi našim bakama i djedovima trebali podići jedan veliki spomenik na trgu u Banja Luci za sve što učiniše u najtežim vremenima.Pogledaj danas stvari,ne vidimo najrođenije,nepoštujemo ništa i sve nas je manje.

ODGOVORITE
Name

živka

07.01.2018 19:09

Treba snimiti film o ovoj zeni dati naziv ulice po ovoj zeni pricati stalno o ovoj zeni podsticati mlade da u tom.smislu razmišljaju

Name

Sokolac

07.01.2018 20:36

Danas sam bio na sahrani majke čije osam sinova nosilo pušku i borilo se za RS. Jedan poginuo. Niko od BORS-a a ni iz vlasti nije bio na sahrani. Ovaj Savcic vjerovatno negdje okretao kolac. Stidite se. U utorak ce te da slavite neki dan RS. Prebrojite se koliko ce vam biti čestitih boraca sa prve linije. Sram da vas bude.

Name

Sudija

08.01.2018 08:30

Izgleda da je bakica u mladosti bila prava vragolanka, nestaško...

ODGOVORITE