Šta je Amerika poručila Prištini

SAD su upozorile prištinske vlasti da, ukoliko kosovska skupština ukine Specijalni sud, neće blokirati rusku inicijativu u UN za formiranje sličnog suda.

Svijet 05.01.2018 | 12:46
Šta je Amerika poručila Prištini
Na mogućnost aktiviranja "plana B" za formiranje novog, sličnog suda, Amerikanci su upozoravali i pre dve godine, kada su vlasti u Prištini oklevale da usvoje zakon o Specijalnom sudu, piše "Koha ditore".

Takvu poruku ovog puta preneo je v.d. ambasadora SAD u Prištini Stiven Benks. 

Izvori "Kohe" kažu da je Benks ove nedelje imao nekoliko sastanaka sa šefovima kosovskih institucija koje je podsetio na posledice eventualnog ukidanja zakona o Specijalnom sudu. 

"Benks se sastao u četvrtak sa premijerom Ramušem Haradinajem kome je jasno preneo koje bi bile posledice ukidanje Specijalnog suda", navodi list. 

On mu je otvoreno rekao da, u tom slučaju, SAD u Savetu bezbednosti UN neće blokirati inicijativu Rusije za stvaranje sličnog suda, rekao je izvor "Kohe". 

Benks je precizirao da će ruska inicijativa svakako biti zasnovana na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i tretiraće UNMIK kao vrhovnu vlast na Kosovu. 

Države članice "Kvinte" su u četvrtak ponovo izrazile zabrinutost zbog pokušaja ukidanja Specijalnog suda za zločine OVK i pozvale zvaničnike, lidere stranaka i poslanike da napuste pomisao o ukidanju ili ponovnom pregovaranju o bilo kom aspektu zakona o specijalizovanim većima. 

"Nema razloga da se zaustavi rad Specijalizovanih veća i pozivamo svakog rukovodioca institucionalnih organa, lidere stranaka, ili poslanike skupštine da odbace svaku pomisao o ukidanju ili ponovnom pregovaranju o bilo kom aspektu Zakona o specijalizovanim većima", navodi se u saopštenju. 

Takav potez, kako se dodaje, doveo bi u pitanje posvećenost Prištine vladavini prava. 

Prethodno je kosovski premijer Haradinaj rekao je da će, ukoliko se ukine zakon o specijalizovanim većima, vlada takvu odluku poštovati.

(B92/Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Sa strane

05.01.2018 12:03

Poručili su: Sve dok valjate belo i plaćate kome treba, radite šta hoćete.

ODGOVORITE
Name

Baja do jaja

05.01.2018 12:51

Porucila je prije nokoliko godina, jasno i glasno rekla : Kosovo je samostalna ezavisna DRZAVA! ..a rs je mudo marjanovo ;)

Name

re

06.01.2018 07:47

Pa nije zöocine pravila samo ovk, bice sudjeno i srbima.

Name

Trge

05.01.2018 14:48

Pomoci ce im Clinton, Blair, Olbright-ova i onaj generalcic, zaboravio sam mu ime.

ODGOVORITE