Priroda opominje i upozorava

- Priroda je neiscrpni izvor inspiracije za slikare, književnike, pjesnike i naučnike. Bez prirode – vazduha, vode, zemlje i šume nema ni života za čovjeka. A čovjek, svojim neodgovornim ponašanjem u poslednje vrijeme sve više ugrožava životnu sredinu. Ona se zato buni i, bogami, sve žešće uzvraća.

Republika Srpska 05.01.2018 | 10:31
Priroda opominje i upozorava
Ovako  priča za BN jedan od najvrijednijih srbačkih težaka, sedamdesetogodišnji Danko Djukić iz Donjih Srdjevića, kojem od ruke ne ide samo upravljanje traktorom, rovokopačem, kombajnom i vodjenje drugih ratarskih poslova,  od kojih živi njegova višečlana porodica, već i  druženje sa prirodom.

„Nekontrolisano se siječe šuma,  zagadjuju vodotoci, zemlja i vazduh, naročito, enormnom upotrebom hemijskih sredstava i sve to zarad ostvarivanja materijalne koristi. I zato nije čudo što se u poslednje vrijeme priroda pobunila  na takav odnos  čovjeka prema njoj.  Sve žešće upozorava olujama, gradom, poplavama i sušom kako bi na taj način probudila svijest najrazumnijIh živih bića na zemlji, ljudi, o poremećaju prirodne ravnoteže i moguće kataklizme ukoliko se ne promijeni takvo ponašanje“, kaže Djukić.

On dodaje da je priroda izvor života i da ne može shvatiti ljude koji se prema njoj odnose neodgovorno, gotovo neprijateljski.

„Što god činimo prema prirodi, to činimo i prema sebi. Zato me zaboli kada vidim da se baca otpad u riječice, šumarke i proplanke, da se u sjetvi koriste veće količine hemijskih sredstava  od dozvoljenih, da se uništavaju šume bez planske sječe“,  dodaje Danko.  



Priroda  postoji  da se od nje živi , ali i da se štiti i  čuva za mlade generacije, za budućnost. Djukić se čudi da veliki broj ljudi  prolazi pored vodotoka,  kroz šumu, preko livada, a da ništa ne zapaze od ljepote kojom priroda obiluje, kao što su zanimljiva stabla, voćke, šumski stanari, razne biljke, ukrasno drveće, cvijetovi…



„Ja sam, hvala Bogu, time od malena nadaren i ništa ne može promaći mome oku. U svemu uživam. Eto, prilikom čišćenja jedne starače  od rastinja i suvih stabala, otkrijem  drvo crnog brijesta  neobičnog izgleda i odlučim da ga u cjelosti  prenesem kući. Uz malo dotjerivanja i zaštitu, ono je sada u mom dvorištu pravi ukras.  Od grana crnog bora, napravio sam  malu dvorišnu zgradu u kojoj su od istog materijala napravljena dva kreveta i stolić, koji izazivaju veliku pažnju  posjetilaca, pogotovo   što svojim izgledom simbolišu krst sa četiri slova S“, sa ponosom priča  Danko Djukić, poznati  srbački ratar, veliki humanista i prirodnjak,  čovjek sa istančanim darom za ljepotu.

Njegovoj umješnosti najviše se raduje 14 unučadi i četvoro praunučadi,  kada im  djed Danko i baka Mira  u vrijeme ljetnjeg godišnjeg okupljanja prenose svoja  životna iskustva i pričaju o raskoši  koju nudi priroda i život na selu, očekujući da će bar nešto od toga  zadržati i primjeniti u životu.

„Neko će reći, pravdajući svoje loše postupke prema životnom prostoru,  da su klimatske promjene globalni, svjetski problem, što i jeste, ali  ja tvrdim  da sve, i dobro i loše, počinje od čovjeka.  A njegova je obaveza da  iza sebe ostavi bar isto stanje prirode koje je naslijedio za generacije koje dolaze“,  zaključuje svoju priču o  prirodi srbački  ratar i humanista  Danko Djukić iz  Donjih Srdjevića.

(BN/S. K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar