Analiza: (Ne)salomivi...

Prvi grend slem sezone počinje za 7 dana, a već sada su zbog povreda odustali Mari i Nišikori, dok su Đoković, Raonić, Vavrinka, Nadal, pa i Kirjos pod velikim znakom pitanja.

Tenis 08.01.2018 | 23:45
Analiza: (Ne)salomivi...
Prvih pet tenisera na ATP listi sa kraja 2016, Endi Mari, Novak Đoković, Miloš Raonić, Sten Vavrinka i Kei Nišikori imaju duže vreme ozbiljnih problem sa zdravljem. Toliko da se svi već nekoliko meseci, pojedini i pola godine muče sa povredama, a najviše Mari koji je, uz Nišikorija i defintivno odustao od Australijan opena (15-28. januar).

Početak 2017. nije delovao tako, pošto su Nole i Endi igrali finale prvog turnira u godini, u Dohi, ali čim su na red došla ozbiljniji izazovi, pre svih Australijan open, sistem je počeo da se raspada. Njih dvojica su još nakon devetog dana Vimbldona završili sezonu, Srbin zbog lakta, a Škot zbog kuka. Ostala trojica su polako otpadala kao su turniri prolazili, Nišikori zbog zgloba ruke, Raonić zbog zgloba i ruke i noge, a Vavrinka zbog dvostruke operacije kolena. Naravno, niko od njih nije osvojio niti jedan ozbiljniji turnir, podbacili su na grend slemovima i naravno doživeli pad na svetskoj lestvici.

I što je najgore, kraj problemima se ne vidi. Kao što već znamo, Nole je iznenađujuće odustao od egzibicije u Abu Dabiju gde se pripremao za početak sezone, a potom i od odbrane titule u Dohi. A i Raonić i Vavrinka su i dalje u procesu rehabilitacije. Kanađanin je juče zaigrao prvi put nakon duže vremena i doživeo poniženje od strane 208. igrača sveta, australijskog tinejdžera Aleksa de Minaura na ATP turniru u Brizbejnu, dok će Švajcarc testirati telo na "Taj brejk tens" egzibicionim turnirima u Australiji, kao i Novak Đoković.

Ovoj petorci treba dodati i Rafela Nadala, kao i Nika Kirjosa. Španac je i pored obnovljenih problema sa kolenom stigao u Melburn i očekuje se da će zagrati na Australijan openu. Ako ništa, u svom stilu će dati sve od sebe ne bi li odbranio što više od 1.600 poena koliko mu je prošle godine donelo finale izgubljeno od Rodžera Federera. A Kirjos, sem "problema sa glavom" muku muči i sa leđima i veliko je pitanje u kom će stanju zaigrati na prvom grend slemu sezone pšred svojim navijačima.

U suštini, od pravih, velikih zvezda samo je Rodžer Federer apsolutno spreman i igra odlično na Hopman kupu istakavši ozbiljnu kandidaturu za 20. grend slem trofej u karijeri. Pored njega, tu su još Aleksandar Zverev, Marin Čilić, David Gofan i Grigor Dimitrov.

Izvor: mozzartsport

foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar