Putinova čestitka liderima?

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je novogodišnje i božićne praznike brojnim svjetskim liderima, između ostalog i predsjedniku SAD Donaldu Trampu, lideru Turske Redžepu Tajipu Erdoanu, japanskom premijeru Šinzu Abeu, predsjedniku Sirije Bašaru el Asadu, njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, kao i papi Franji.

Svijet 30.12.2017 | 12:15
Putinova čestitka liderima?
U čestitki Trampu Putin je ocijenio da je dijalog između Rusije i SAD neophodan kako bi se pronašli odgovori na globalne izazove.

On je istakao da je veoma važno da temelj razvoja odnosa Moskve i Vašingtona bude princip ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja: "To bi doprinijelo da se izgradi dugoročna pragmatična saradnja".

U čestitki Erdoanu Putin je ocijenio da je u bilateralnim odnosima između Turske i Rusije napravljen ogroman pomak ka bilateralnoj saradnji.

"Bolja saradnja omogućila je da se obezbijedi siguran temelj za dalju borbu protiv terorizma na Bliskom istoku, kao i da se pokrene politički proces u Siriji", naveo je.

U poruci Abeu Putin je podsjetio japanskog premijera da ga očekuje u maju u Rusiji.

Asadu je u čestitki poručio da će Rusija nastaviti da pruža podršku Siriji kada je riječ o zaštiti nacionalnog suvereniteta te zemlje, ali i u realizaciji političkog procesa kako bi se okončao konflikt.

Putin je, čestitajući papi Franji, izrazio nadu da će u budućnosti biti nastavljen međucivilizacijski i međureligijski dijalog.

Ruski predsjednik je novogodišnje i božićne praznike čestitao i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, kojoj je poručio da je Rusija spremna da nastavi dijalog sa Njemačkom.

Lideru Kine Si Đinpingu je potvrdio spremnost da se nastavi rad kako bi se ojačala strateška saradnja Rusije i Kine.

Premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu je poručio da računa na nastavak rada kako bi se osigurala bezbjednost na Bliskom istoku.

Kraljici Velike Britanije Elizabeti Drugoj i premijerki Terezi Mej takođe je čestitao novogodišnje i božićne praznike istakavši da bi razvoj saradnje sa tom zemljom odgovarao interesima oba naroda, koji vuku korijena od davnina.

Nešto ranije je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin uručio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću novogodišnje i božićno pismo-čestitku Vladimira Putina, u kome je ruski predsjednik istakao da računa na dalje unapređenje bilateralne saradnje u interesu regionalne stabilnosti.

(Sputnjik)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

a

30.12.2017 12:50

GDJE JE BAJA !

ODGOVORITE
Name

Re a

30.12.2017 14:00

Baja ti je više zapadnjački orjentisan. Njemu će nazdraviti Tramp jer je Željka sa gospođom Dodik bila na inauguraciji. Ima selfi što ga je Željka napravila. Donald je obećao doći u Laktaše na jesen da sa Miloradom peče rakiju. Prijateljska posjeta jer Dodo ne može nigdje "maket".

Name

BOŠNJO

30.12.2017 13:37

Bravo brate Putine! Svaka čast što si i Redzepu čestitao!

ODGOVORITE
Name

BABA11F

30.12.2017 13:39

Rusija i Amerika su veliki prijatelji Drzave Bosne i Hercegovine!!!

ODGOVORITE
Name

BABA11F

30.12.2017 13:40

Rusija i Amerika su veliki prijatelji Drzave Bosne i Hercegovine!!!

ODGOVORITE
Name

Arm

31.12.2017 14:54

Pa ni jedan od njih ne zna bih pokazati na karti,haha.